Mnoho lidí nezvládá splácet půjčky z vánoc a hrozí jim tak exekuce

20. leden 2015

Vánoční svátky jsou dávno za námi a mnoha lidem, kteří si na dárky půjčili, se přiblížily první splátky. Řadě lidí, kteří si takto půjčili, hrozí, že k nim během příštích měsíců přijde exekutor. Někteří si totiž půjčili více, než jsou schopní splácet. Právě v Ústeckém kraji je totiž nejvíce exekucí v České republice.

Dostat se do dluhových problémů je velmi snadné. Příběh jednoho z dlužníků začal rovněž o vánocích, a to před několika lety v Děčíně. Do dluhové poradny tam dochází pán, kterému můžeme říkat třeba Jiří.

„Víte co, já jsem celý život pracoval. Takže když jsem dělal, tak peníze byly. Pak přišla nemoc, invalidní důchod, plat mi skočil hodně dolů, tak jsem se dostal do takové dluhové pasti,“ vysvětluje Jiří.

Pan Jiří se snažil, aby si jeho špatné situace nevšimlo okolí. Vánoce a dárky tak sehrály vždycky svou roli.

„Stále jsme to řešili, jak to zaplatíme. Kdybych neměl manželku, tak už jsem na ulici. Chodil jsem všude po Děčíně po těch poradnách, ale nikde mi neporadili tak, jak jsem potřeboval. Až jsem narazil na pana Tomáše Kádoru,“ popisuje svůj příběh. Pan Jiří na sebe následně vyhlásil osobní bankrot.

Jak říká odborník na dluhy pan Kádora: „Firmy obchodující s půjčkami půjčují opravdu téměř každému, ale roční procentuální sazba nákladů 120-130% není úplně v pořádku. Já vždycky ráno mám na sociálních sítích kolem 40 dotazů od lidí, kteří by potřebovali pomoct. V posledním týdnu mám nárůst dotazů 400%. Ti lidé si neuvědomují to, že dneska mám hezké Vánoce, ale je otázka, jaké budou ty příští nebo přespříští.“

Pan Jiří už teď čeká jen na to, zda mu soud oddlužení povolí. Pokud ano, po pěti letech splácení by mohl začít znovu s čistým štítem.

autor: Iva Zítková
Spustit audio