Mojžíř: volit přišlo skoro o 10 procent lidí méně než při minulých krajských volbách

8. říjen 2016

V Ústeckém kraji přišlo podle odhadu k volbám kolem 23 procent lidí. Od vzniku krajů by to byla nejnižší účast. Propad v zájmu o volby zaznamenali také komisaři ve čtyřech okrscích v ústeckém Mojžíři.

Ve čtyřech okrscích ústeckého Mojžíře byla rekordně nízká volební účast. V průměru k volbám přišlo 19,26 % lidí. Nejnižší byla v okrsku č. 2016 ‒ 9,6 % lidí.

„My jsme takový specifický okrsek. Máme sídliště Jindřicha Plachty, kde je volební morálka mizivá. V té struktuře obyvatel není zájem o žádné volby, natož o krajské a senátní,“ myslí si zapisovatel Michal Vrbíček.

Nechuť lidí ze sídliště volit potvrzují i slova další členky komise. V sobotu dopoledne neměla odškrtnuté žádné jméno na své části seznamu.

„Mám dva vchody, kolem 60 lidí. Mám tam samé ročníky 1980, 1972… Ti k volbám nepůjdou, a myslím si, že tady polovina z nich ani nebydlí.“

Stejné zkušenosti má i předsedkyně vedlejšího okrsku Milada Jechová: „Ze sídliště Jindřicha Plachty, kde máme jen pro náš okrsek 264 voličů, přišlo pouze 24. Nejvíc volí domkáři a starousedlíci.“

Propad v účasti zaznamenaly všechny čtyři mojžířské okrsky.

autor: hau
Spustit audio