Most chce určit další veřejná místa, kde nebude možné pít alkohol

13. únor 2017

V Mostě chtějí rozšířit vyhlášku o zákazu pití alkoholu na veřejnosti. Nově by mezi místa, kde se alkohol pít nesmí, měly patřit například některé městské parky. Na vysedávání nejen podnapilých bezdomovců v těchto místech si stěžují samotní Mostečané. Často tam problémy řeší i městská policie.

„Souhlasím s tím, je to správně. Protože na to koukají ostatní lidi a zvlášť mládež. Mně se to nelíbí,“ souhlasí Jana Richterová z Mostu s návrhem radnice rozšířit místa, kde nebude možné pít alkohol. Sama často chodí přes park poblíž městské knihovny a ze skupinek lidí popíjejících alkohol, nemá dobrý pocit.

Proč chce vedení města vyhlášku rozšířit, vysvětluje primátor Mostu za hnutí Severočeši Most, Jan Paparega: „Ty lokality byly rozšířeny o podněty občanů, které byly vyhodnoceny jako opodstatněné v souvislosti s tím, že jsme dostali zprávu od městské policie, jaká je tam četnost závadového chování.“

„Reagovali jsme na oznámení občanů města, hlavně v oblasti lokality bloků 100. Jedná se o park mezi budovou SHD a sportovní halou. Byl tam i nárůst přestupků. Jedna z těch lokalit je u bloku 525, kde ta vyhláška bude taky nově platit, pak u bloku 518, kde ten park je taky problémový, to je u nádraží, je to ten park kolem 4. ZŠ,“ vyjmenovává ředitel městské policie v Mostě Jaroslav Hrvol.

Nově by vyhláška měla zakázat popíjení alkoholu i v parku u mosteckého muzea. Právě tam popíjel krabicové víno Roman Milan. Přespává v nedaleké noclehárně, kde je popíjení alkoholu zakázané. Pokud k rozšíření vyhlášky dojde, přestěhuje se svými kamarády do jiného parku.

„Kam budete chodit pít?“ „Na Šibeník, na ten velký kopec. Jsem z noclehárny, tak co mám dělat, mám krabici vína…“

O tom, jestli se stávající místa, kde už zákaz platí, rozšíří o navrhované městské parky, rozhodne zastupitelstvo na svém jednání 23. února. Vyhláška by pak měla platit zhruba od poloviny března. Pokud se skupiny lidí popíjející alkohol přesunou jinam, je vedení Mostu připraveno vyhlášku rozšiřovat o další místa.

autor: Jan Beneš
Spustit audio