Mostecký magistrát už řekl, kdy chce otevřít areál u jezera: v září příštího roku

21. říjen 2017

Už je jasné, kdy se obyvatelé Mostu skutečně dočkají otevření areál u jezera Most. Mostecký magistrát potvrdil, že to bude až na konci letní sezony v příštím roce. Most nechce areál otevřít dříve, dokud nebudou hotové pláže, cesty i zázemí pro návštěvníky. Proto otevření posunul o rok proti původním odhadům.

Stavební firma teď tedy v areálu buduje cesty a silnice. V další etapě přijde na řadu zázemí pro návštěvníky i provozovatele služeb. Do konce roku chce město Most vybrat i zhotovitele pláží a plovoucích mol. Ty mají být dokončeny v rámci třetí etapy v příštím roce. Vedení města Most odhaduje, že by to mohlo být právě během září příštího roku.

Voda v jezeře bude velmi kvalitní. Už dříve to řekl ředitel Palivového kombinátu Petr Lenc. „Prozatím to vypadá výborně, blížíme se skutečně parametrům vody, která by se dala považovat za vodu pitnou.“ Rekultivaci bývalého těžebního území má na starost Palivový kombinát.

Vedení Mostu si slibuje, že o jezero, které vzniklo v místě těžby hnědého uhlí a před padesáti lety tam stálo původní město, budou mít velký zájem jak turisté, tak místní. Voda do něj natékala čtyři roky, od 2012 a je jedno z nejhlubších v Česku. Má rozlohu přes tři sta hektarů a hloubka bude místy dosahovat sedmdesáti metrů.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio