Mráz vyhnal bezdomovce z ulic. Azylový dům v Mostě praská ve švech

10. prosinec 2012

Do posledního místečka je zaplněný azylový dům pro muže v Mostě. V běžných pokojích tam sice mají obsazeno téměř celý rok, i přesto mají nově příchozí šanci. Každý večer v devatenáct hodin se totiž otevírá noclehárna, která nabízí další volná lůžka.

Každý večer se kuřáci sházejí na cigaretu, aby probrali, co se celý den dělo. Někdy rozebírají své pohnuté osudy, jindy se baví o sportu nebo o ženách. Jak se jim žije v azylovém domě a jak tu jsou dlouho, s tím se moc chlubit nechtějí.

Jak se projevily současné mrazy na naplněnosti zařízení řekl ředitel azylového domu Libor Stýblo: „Je to znát určitě že chodí víc... Máme ale kapacitu dvacet dva lůžek, takže máme i v létě plno. Šance se k nám dostat ale určitě je, protože se tu chlapi střídají – přicházejí a odcházejí... Navíc je tu i noclehárna, takže i ta slouží...“

I když jsou všechna místa plná, šance na přespání tu je pokaždé. Stačí, když muži přijdou střízliví v devatenáct hodin, kdy se denně otevírá noclehárna.

Plno mají taky další azylové domy na severu Čech, obsazené je například středisko Naděje v liberecké čtvrti Kateřinky. I tam ale nabízejí lidem bez domova možnost přečkat mrazivou noc v teple alespoň na židlích.

autor: Eva Holá
Spustit audio