Na Chomutovsku likvidovali při příhraničním cvičení následky vichřice a lesní požár

Dva stožáry vysokého napětí zhroucené vichřicí, požár lesa a likvidace výbušniny. To všechno obsahovalo úterní první cvičení českých a německých energetiků, policistů, hasičů i vojáků. Uskutečnilo se u státní hranice u Hory sv. Šebestiána na Chomutovsku. Cvičení mělo ukázat, jak rychle jednotky z obou stran dokážou havárii i požár zlikvidovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První příhraniční cvičení v úterý absolvovali energetici a hasiči z Čech i Německa

První příhraniční cvičení v úterý absolvovali energetici a hasiči z Čech i Německa | Foto: Jan Beneš

„Pilot nahlásil popadané a poškozené stožáry, požár lesa a nález nebezpečného balíčku,“ popsala policejní mluvčí Jana Matonohová, co viděl pilot policejního vrtulníku na hranicích mezi Českem a Německem u Hory sv. Šebestiána na Chomutovsku.

Jako první na horské pláně k hořícímu lesu vyrazili hasiči z Chomutova. K požáru lesa přijelo několik jednotek, z německé strany přijel pyrotechnik, který prohlédl a zneškodnil výbušninu poblíž zříceného stožáru elektrického vedení.

Jako poslední, přibližně za 30 minut, přijeli energetici z německé i české strany, jeden zřícený stožár je totiž na německé a druhý na české straně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičení DRILL 2014 sledoval reportér Jan Beneš

„Okamžitě vyjedeme na místo, víme přesně podle GPS navigace, kde došlo k poruše, a dojedeme na místo s pohotovostní skupinou,“ popisuje Karel Pícl ze společnosti ČEPS. Energetici musí být opatrní, ve spadlých drátech vysokého napětí, už ale proud není.

„Na obou stranách toho vedení, v tzv. rozvodnách jsou vypínače, které reagují na všechny tyto typy poruch a vypnou to zařízení, takže okamžitě je bez napětí,“ dodává Karel Pícl.

Pak přijíždí technici společnosti, která musí na místo dopravit a postavit náhradní stožár vysokého napětí. „Tohle je stavebnice, která využívá unifikované tři díly, jenž se složí dohromady. Naši lidé nemusí přemýšlet jak je skládat, protože jinak to složit nejde. Ale ke každému stožáru náš statik musí správně statiku tak, aby to vydrželo stát,“ tvrdí ředitel společnosti Zdeněk Žídek.

V Čechách se hroutí stožáry vysokého napětí vzácně

Stavba jednoho kilometru stožárů náhradního vedení trvá přibližně 5 až 7 dnů, obnova původního vedení pak několik měsíců. V Čechách se hroutí stožáry vysokého napětí vzácně, příčinou je buď vichřice anebo jako tady na Hoře sv. Šebestiána je častým důvodem námraza.

„Hora sv. Šebestiána je historicky území s vysokým rizikem námrazy,“ potvrzuje Vladimír Tošovský, předseda dozorčí rady společnosti ČEPS, která má energetickou přenosovou síť na starosti.

Čeští a němečtí velitelé hasičů a policistů se mezi sebou dorozumí. „Základní terminologii velitelé jednotek většinou ovládají, jak na německé, tak na české straně,“ vysvětluje Jarmila Pilcová z hasičského záchranného sboru.

V průběhu cvičení pomáhaly vrtulníky. Vojenský nesl části nových stožárů, policejní hasil les z tzv. bambi vaku. Cvičení prokázalo jak sehranost českých a německých velitelů, tak schopnost rychlého zásahu hasičů i policie.

První příhraniční cvičení v úterý absolvovali energetici a hasiči z Čech i Německa | Foto: Jan Beneš

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme