Na drážďanském Štrýclmarktu rozkrájeli a prodali třítunovou štolu

10. prosinec 2017

Štolová slavnost včera přilákala stovky tisíc lidí na nejstarší německý trh Štrýclmarkt v Drážďanech.

Letošní štola měla úctyhodné rozměry. Vážila 2 890 kilogramů, dlouhá byla 3,26 metru, široká 1,76 metru a vysoká 92 centimetrů. „Obsahuje víc než jednu tunu mouky, 650 kilo másla, 900 kilo rozinek, 350 kilo citronů a pomerančů do polevy a 280 kilogramů sladkých mandlí,“ popsal hlavní pekař Henry Müller. Štolu pekaři krájeli obřím dvanáctikilogramovým nožem a prodávali ji lidem přímo pod pódiem. Většina výdělku půjde na charitativní účely a na vzdělání mladých pekařů.

Protože na drážďanský trh přišly stovky tisíc lidí, byla připravená policie. Od začátku trhů řešila deset krádeží, většinou telefonů a peněz. Pro srovnání - za celý minulý advent zaznamenali policisté pětadvacet krádeží.

„Doporučujeme lidem, aby si s sebou brali jen tolik peněz, kolik opravdu potřebují. Zaplatit se tu dá částečně i platebními kartami. Peníze a doklady je lepší mít odděleně. Nejlepší je mít věci uložené v náprsní kapse nebo v závěsné peněžence pod oblečením. Tam by měly být v bezpečí,“ doporučil Alex Friebel ze saské policie.

Od začátku adventu o sobotách na drážďanském trhu slouží i dvojice českých policistů. Podle praporčíka Pavla Schmidta nejčastěji pomáhají českým turistům najít ztracené děti nebo s překladem. Na Štrýclmarktu budou každou sobotu do 23. prosince.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio