Na jezeře Milada se chystají novinky na příští sezónu. Přibydou okruhy pro cyklisty i molo

25. listopad 2015

Tři nové okruhy pro turisty i cyklisty nebo nové pláže. To jsou některé z novinek, které se chystají na jezeře Milada na Ústecku. Nová rekreační oblast nahradila bývalý hnědouhelný lom Chabařovice a má za sebou první sezónu.

V roce 2016 se rozšíří počet pláží kolem Milady, a to celkem na dalších šesti místech.

„Šli jsme tou cestou, že jsme nechali lidi, aby si vyšlapali své cestičky a tam jsme nechali vybudovat další plážičky,“vysvětluje starostka Trmic na Ústecku Jana Oubrechtová z Starostů a nezávislých.

Právě Trmice jsou jedním ze členů Dobrovolného svazku obcí jezera Milada, který se o jezero, spolu s Palivovým kombinátem stará. Kolem jezera se atrakce a plochy pro návštěvníky příliš dopředu neplánují. Nejdříve se totiž čeká na to, až jak lidé jednotlivá místa obsadí. Nemělo by se tak stávat, že by se zbytečně investovalo do míst, kam by pak lidé nechodili.

Na své si přijdou i cyklisté

Pro cyklisty bude novinek hned několik. V příštím roce kolem jezera vybuduje Palivový kombinát tři okruhy. Ty upozorní na historii tamní oblasti a na zaniklé obce, které ustoupily těžbě uhlí. Stezky budou vhodné i pro pěší turisty.

Cyklisté se také můžou těšit na lepší spojení s centrem Ústí nad Labem. V ulicích Tovární, Majakovského a Chabařovická totiž vzniknou cyklopruhy, do budoucna se počítá také s úplně novou cyklostezkou z města k jezeru.

Problémem je ale malý zájem ze strany veřejnosti k chystaným novinkám. Například na poslední schůzce, kde se probíraly záměry v cyklistice kolem jezera, nebyl nikdo z řad veřejnosti.

 Jezero Milada u Chabařovic - rekultivace - pohled z východu na sever. Zátočina s mělčí vodou.

Kde se na úpravy vezmou peníze?

Ústí nad Labem, které je také členem svazku obcí jezera Milada, počítá s tím, že využije dotace z takzvaných ekomiliard, které jsou určené právě na obnovu krajiny po těžbě uhlí.

Město má i další záměry. Na prosincovém městském zastupitelstvu se má rozhodnout o žádosti o dotaci na nové molo. To má vyjít zhruba na 15 milionů korun a bude mobilní - má reagovat na potřeby návštěvníků a bude možné ho po jezeře přemístit. S dotacemi počítá také ředitel Palivového kombinátu Petr Lenc.

Od roku 1991, kdy se na lomu Chabařovice skončilo s těžbou, stály rekultivace a vybudování jezera víc než pět miliard korun.

autor: bach
Spustit audio