Na Mostecku demonstrovaly přes dvě stovky lidí za zachování limitů těžby

V Horním Jiřetíně na Mostecku dnes demonstrovaly zhruba dvě stovky lidí proti prolomení limitů těžby uhlí. Vedle podpory pro Horní Jiřetín a Černice zavzpomínali také na vesnice, které na severu Čech kvůli těžbě hnědého uhlí zmizely. Za zbourané obce zapálili svíčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místní obyvatelé uspořádali v Horním Jiřetíně shromáždění za zachování limitů těžby spojené se vzpomínkou na obce zbourané kvůli těžbě

Místní obyvatelé uspořádali v Horním Jiřetíně shromáždění za zachování limitů těžby spojené se vzpomínkou na obce zbourané kvůli těžbě | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Na zhruba dvouhodinové setkání přišli lidé, kteří s prolomením limitu těžby uhlí v jakékoliv podobě nesouhlasí. Někteří obyvatelé Horního Jiřetína jsou ze současné situace rozladěni.

„Co s námi bude? Důchodci nemají tak velké penze, aby mohli odejít do paneláku,“ říká paní Věra Urbánková, která bydlí v Horním Jiřetíně 30 let.

Zítra se bude naopak demonstrovat za prolomení limitů těžby. Do Prahy před ministerstvo průmyslu přijedou vyjádřit svůj názor horníci z Mostecka. Demonstraci svolali odboráři.

Do konce března by měla vláda rozhodnout o další budoucnosti těžby na severu Čech. Bude rozhodovat mezi čtyřmi variantami, které minulý týden představil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Dvě z nich by znamenaly bourání Horního Jiřetína a také Černic.

Varianta tři počítá s prolomením limitů na lomu ČSA a bouráním části Horního Jiřetína a prolomením limitů na lomu Bílina. Varianta čtyři pak s prolomením limitů na lomech ČSA a Bílina a s bouráním celého Horního Jiřetína a Černic.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme