Na podzim přibývá nehod. Proto by měli řidiči začít jezdit opatrněji

3. říjen 2017

Podzim je podle policistů rizikovým obdobím, ve kterém přibývá nehod. Proto by měli řidiči začít jezdit opatrněji. Aspoň do doby, než si zvyknou na to, že suché a teplé letní dny vystřídala mlha, déšť a také delší období tmy.

Nějakou dobu ale trvá, než si řidiči na nové podmínky při řízení zvyknou. Proto policisté považují z hlediska dopravních nehod přechod z léta do podzimu za rizikové období.

„Začíná být dřív tma, je období mlh a snížené viditelnosti, rizikem je i vlhká vozovka, spadané listí,“ vypočítává mluvčí policie Ústeckého kraje Šárka Poláčková.

Na některé podzimní nástrahy na silnicích upozornil Jan Pechout z BESIP – například ranní mlhy nebo kratší denní světlo.

Čtěte také

„Musí se počítat s úplně jinými dojezdovými časy, ten způsob jízdy je úplně jiný. Řidič by měl jet jen tak rychle, aby stihl zastavit do vzdálenosti, na kterou má rozhled, a je třeba hrozně nebezpečné předjíždění. Také je nebezpečné to, že řada řidičů jezdí jen na denní svícení – to zepředu není tak vidět, a zezadu už vůbec,“ vysvětlil Pechout.

Je potřeba počítat i s tím, že na mokré silnici se zdvojnásobuje brzdná dráha a klouzat to může i na spadaných listech.

Po silnici ale nejezdí jen auta. Ostražití by měli být i chodci. „Měl by u nich platit pud sebezáchovy. Sice je nařízeno, že chodci musí za snížené viditelnosti mimo obec nosit reflexní prvky, ale myslím si, že by to bylo vhodné i v obci a za nesnížené viditelnosti, protože za tmy jsou ty reflexní prvky vidět třeba na 200 metrů, ale člověk v tmavém oblečení je vidět například jen na 20 metrů, a to už je opravdu pozdě,“ dodává Jan Pechout.

Na pravidlo „vidět a být viděn“ by podle Jana Pechouta měli kromě chodců myslet také motorkáři a cyklisté.

autor: hau
Spustit audio