Na Severní Terase v Ústí nad Labem vzniká komunitní zahrada

5. červen 2017

Zatím jen čtyři lidé se snaží na ústeckém sídlišti Severní Terasa založit komunitní zahradu. V létě by chtěli lidem ukázat, jak by mohla fungovat. Zatím by tam zeleninu a květiny pěstovali v pytlech s hlínou. Vytipovali si pozemek obvodu a vedení radnice jejich záměr podporuje. V zahradu by se mohl proměnit široký pruh trávníku pod hřištěm základní školy Mírová.

Tipy a zkušenosti můžou Ústečtí sbírat třeba i v Chomutově, kde komunitní zahrada funguje druhým rokem. Lidé tam pěstují jahody, papriky, rajčata nebo ovocné stromy. Problém s vandaly tam nemají – zahrada je na oploceném pozemku školy. Pravidelně tam podle Jany Benešové chodí 14 lidí.

„To je povedlo, a nebylo to úplně jednoduché. Co se nepovedlo, je to, že doteď nemáme vodu. Tu zatím musíme dovážet. Každý člen má své klíče, a podle svých časových možností dochází. Pak máme samozřejmě hromadné brigády a také hromadné akce, kdy se sejdem třeba u táboráku, to je fajnový,“ popisuje fungování komunitní zahrady v Chomutově Jana Benešová.

Svou představu o zahradě na ústecké Severní Terase popsala Marta Šašková ze zatím čtyřčlenného spolku „Žížala na Terase“: „Primárním zájmem není pěstovat kila a kila zeleniny a někde to prodávat. Spíš záleží na lidech, ten prostor je dostatečně veliký i pro víc než 30 lidí. Budou tu nejen záhony, ale i prostor pro setkávání – ohniště, a podobně.“

„Rádi bychom ještě letos udělali něco jako nultý ročník, abychom ukázali, že se tu něco děje a přitáhli sem lidi,“ dodává zastupitel obvodu Severní Terasa za hnutí PRO! Ústí a člen spolku Dušan Oslej.

Spolek Žížala na Terase si chce pozemek od obvodní radnice pronajmout. Vedení obvodu nápad komunitní zahrady vítá a podle starostky Renaty Zrníkové z hnutí Vaše Ústí se bude snažit spolku vycházet vstříc.

autor: hau
Spustit audio