Na severu Čech přibývá vybydlených, chátrajících domů. Příkladem je i bývalá litoměřická octárna

12. březen 2015

Lidé bez domova a sběrači kovů. To byli a jsou v posledních letech nejčastější návštěvníci chátrající budovy bývalé octárny v Litoměřicích. Rozsáhlý objekt na rušné ulici v centru města už zaujme jen rozbitými okny a opadávající omítkou.

Octárna v minulém století zásobovala octem celý Ústecký kraj. To už by dnes ale asi nikdo neodhadl. Loni získala po 19 letech soudních sporů polovinu budovy do vlastnictví Kristina Hanousková, která je původem z Litoměřic, ale teď žije v Praze. Druhou část objektu vlastní společnost Labena.

V druhém patře budovy jsou bývalé byty, které ještě loni v létě po domluvě s majitelkou obývali squatteři. Městská policie v Litoměřicích v té době řešila první oznámení týkající se bývalé octárny.

„Volali nám obyvatelé, kteří bydlí naproti. Stěžovali si, že do objektu lezou různí lidé. Měli obavy, aby tam nekradli železo. Několik lidí jsme odtamtud vykázali, vyvolali jsme jednání s majitelem objektu a majitelka si objekt převzala,“ potvrzuje Dušan Hrubiško z litoměřické policie.

O bývalou octárnu se teď zajímá pouze Kristina Hanousková. Vyjádření druhého majitele - společnosti Labena se Českému rozhlasu nepodařilo získat. Firmu založil před 24 lety státní podnik Severočeské konzervárny a drožďárny a od roku 1997 do roku 2010 byla v úpadku. Budoucnost chátrající budovy je zatím stále nejistá.


autor: Lucie Valášková
Spustit audio