Na úplný zákaz kouření se majitelé hospod připravují různě. I typicky „česky“

28. duben 2017

Hospodští na severu Čech se připravují na úplný zákaz kouření. Ten začne platit od 31. května. Řada majitelů restauračních zařízení přemýšlí, jak úplný zákaz obejít, někteří z nich ho ale vítají. V nekuřáckém lokále nemusí tak často malovat nebo měnit filtry v odvětrávání.

„Jednou je to zákon, tak se musí dodržovat,“ konstatuje Radek Flachs zatímco sedíme v jeho hospodě Pošta ve stejnojmenném hotelu v Děčíně. Je po obědě a tady se zatím kouří. „Pravdou je, že to mohli nechat na mě jako na hospodským. Teď to budeme respektovat – 30. května zmizí popelníky,“ dodává Flachs.

Podle něj nebude pro zákazníky přechod na nekuřácké prostředí takovým šokem, protože hospody už většinou od května provozují předzahrádky, na které se zákaz kouření nevztahuje.

Jinak se k úplnému zákazu kouření postaví v jedné hospodě v České Kamenici. „Tady je otevřeno standardně od 10 do doby, dokud jsou lidi. To změním a bude otevřeno tak od 10 do 14. Pak bude zavřeno. A až bude zavřeno, tak už to není veřejný prostor,“ nastiňuje svou taktiku hostinský, který nechce uvádět svoje jméno.

„Bude to nepříjemné pro obsluhu, která, když sem přijde někdo cizí, bude muset odříkat: ‚Už máme zavřeno, ale jestli chcete, máte hlad nebo žízeň, my vám tady něco dáme. Ale už se tady kouří…‘ Je to naše dobrá vůle, že po zavíračce ještě lidem něco dáme.“

Úplný zákaz kouření v restauracích a barech začne platit poslední květnový den, na Světový den bez tabáku. Asociace hotelů a restaurací vnímá tohle opatření jako další krok k likvidaci českých živnostníků v pohostinství.

autor: dap
Spustit audio