Na Ústecku se daří zvyšovat počty ohrožených živočichů. Náhradní obydlí pro ně vzniklo u rušné D8

18. listopad 2015

Ohrožené druhy žab, čolek nebo netopýři. To jsou někteří z živočichů, kteří našli nový domov podél dálnice D8 na Ústecku. Vybudování nových tůní a budek u Chlumce na Ústecku vyšlo zhruba na půl milionu korun a splnilo účel. Počet jednotlivých zvířat se i přes blízkost tranzitní dopravy zvyšuje.

U dálnice D8 na úseku mezi Chlumcem a státní hranicí s Německem vybudovala společnost Natura Servis náhradní útočiště pro ohrožené a chráněné druhy, tak jak to ukládala povinnost při stavbě dálnice.

„Postupovali jsme podle podmínek, které dalo ministerstvo životního prostředí. Vybudovali jsme tady nová místa. To co vidíte tady, tak to jsou náhradní lokality a než jsme sem vjeli, tak tady nebylo nic,“ popisuje Jiří Francek ze společnosti Natura Servis a pokračuje: „Populaci druhů se tu daří. Když jsme začali s tou realizací, tak těch druhů bylo málo a objevili jsme tady dva druhy žab a také čolka nebo slepýše a přibývá jich.“

Pod dálničním mostem jsou zase budky pro netopýry. Ti tu během léta žijí.

Podle kritika D8 Miroslava Patrika z organizace Děti Země se měla udělat stavba dálnice tak, aby byla trasa v tunelu. Jak vnímá Jiří Francek stavbu dálnice D8? „Já to vnímám jinak. Myslím si, že je potřeba to dostavět a přírodě to vrátit.“

Náhradní domov pro ohrožené druhy živočichů u D8

Miroslav Patrik z organizace Děti Země s podobnou ochranou přírody jako u Chlumce souhlasí. Trasa dálnice ale měla podle něj vést jinudy.

„Pokud by byl tunel, tak by těch zásahů do biotopů bylo méně a bylo by reálnější, že ty biotopy budou fungovat, než když těch zásahů je daleko více,“ dodává Miroslav Patrik s tím, že pokud by byl tunel, snížil by se podle něj i negativní vliv na obyvatelstvo a přírodu.

autor: bach
Spustit audio