Na Ústecku začal fungovat mobilní hospic, těžce nemocným pomůže zůstat mezi blízkými

Lidé v Ústí nad Labem a okolí mají ode dneška novou službu. Masarykova nemocnice zavádí systém takzvaného mobilního hospice. Těžce nemocní lidé tak budou moci na sklonku života zůstat mezi blízkými.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacientka hospicu Cesta domů

Pacientka hospicu Cesta domů | Foto: Archiv hospicu Cesta domů

„Musím říci, že ze začátku, když mě žena po operaci požádala, že by chtěla jít domu, tak jsem se toho bál, protože jsem nevěděl, do čeho jdu. Je to lepší, nemusíte nikam spěchat. Ale postupně jsem si na to zvykl. I v práci člověk, který to prožívá, není jeho výkon stoprocentní. Pro mě to bylo asi ulehčující,“ vzpomíná Petr Topka, který se doma staral o svou ženu, která onemocněla rakovinou.

Petr Topka byl jedním z několika lidí, který měl možnost využít služeb mobilního hospice. Ten byl doposud ve zkušebním provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé z Ústecka mohou nově využívat služby mobilního hospice, první zkušenosti přibližuje v reportáži redaktor Jan Bachorík.

„Přijela paní doktorka, sedla si k ženě, vyzpovídala jí, jaké má problémy, co by ji mohlo pomoci. Je to jediné, co tomu pacientovi můžeme dát, že zůstane v rodinném kruhu a je s nimi až do poslední chvíle,“ vysvětluje Petr Topka.

P právě možnost zůstat do poslední chvíle s rodinou je podle lékařky ústecké onkologie Jany Dušánkové rozhodující. „Nejde to u každého. Opravdu je nutná spolupráce rodiny, staráme se i o pacienty, kteří jsou letití, ale snažíme se je do poslední chvíle udržet doma. Když už to pak nejde, tak je na řadě kamenný hospic,“ popisuje.

Důležitá je tak pomoc nemocnému i ze strany rodiny. Za necelý rok zkušebního provozu využilo služby mobilního hospice 45 pacientů. „Do této doby máme ošetřeno 45 pacientů a 21 z nich zemřelo doma v kruhu rodiny. Nikam nebylo nutno je transportovat,“ dodává lékařka Jana Dušánková.

Podle primářky ústecké onkologie Martiny Chodacké je případné rozšíření služeb závislé hlavně na počtu zdravotníků. „Na to potřebujeme dostatek personálu, takže zatím můžeme zvládat jen onkologické pacienty,“ vysvětluje.

Vedle toho je potřeba pro dlouhodobé fungování mobilního hospice získat finance. Zatím můžou mobilní hospic využívat onkologičtí pacienti a jejich rodiny z Ústecka.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme