Nadšenci chtějí zachránit poslední ústeckou tramvaj

6. červenec 2015

Parta nadšenců chce zachránit poslední tramvaj, která kdysi jezdila v Ústí nad Labem. Shání peníze alespoň na částečnou rekonstrukci vozu T2, který po skončení provozu v Ústí vozil cestující v Liberci. Zároveň chtějí získat budovu na ústeckém Střekově, kde by mohli opravenou tramvaj vystavit v malém muzeu.

„Poslední tramvaj vyjela v roce 1971, tahle je z roku 1960,“ říkají manželé Uhrovi z ústeckého veterán car clubu, kteří se snaží poslední ústeckou tramvaj zachránit.

„Historie tramvajové dráhy v Ústí nad Labem je dlouhá jednasedmdesát let a zakončila právě tímto typem tramvaje T2.“ V Ústí jich jezdilo několik. Pokud by se tramvaj podařilo zachránit, měla být stát na střekovském nádraží v objektu vedle nádražní budovy.

Stará ústecká tramvaj, kterou chce zachránit parta nadšenců

Zatím jsou ještě na tramvaji vidět barvy libereckého dopravního podniku. A nedá se přehlédnout, že její stav je velmi neutěšený, odlupuje se lak a čas na ní nechal i další šrámy. Jak náročná by byla renovace?

„Nepočítáme s tím, že by ta tramvaj ještě jezdila. Protože nikdo nezaplatí nové koleje. Takže se bude renovovat pouze skříň bez pojezdu, tak se dala vystavit,“ upozorňuje Marcela Uhrová.

Celková rekonstrukce takové tramvaje se odhaduje na tři miliony, v tomto případě by tedy podle Libora Uhra zřejmě stačila polovina. Teď ještě sehnat potřebné peníze. Se samotnou opravou by pak mohli pomoci například i učni při plnění praxe.

Se zachránci tramvaje je ochotno jednat nové vedení ústeckého magistrátu.

„Potřebujeme vědět, co by to obnášelo finančně, organizačně, jakou pomoc by potřebovali od města a další věci,“ říká nezařazený náměstek ústecké primátorky Pavel Dufek. Příliš času na jednání, kvůli špatnému stavu tramvaje, už ale není.

autor: bach
Spustit audio