Nadšenci v Chomutově budují komunitní zahradu a hledají další zájemce

26. červenec 2016

První komunitní zahrada v Chomutově vzniká na pozemku tamní základní umělecké školy. Zatím má osm členů, kteří pěstují na několika záhonech například mátu, dýně, papriky nebo rajčata. Zájemců je ale stále málo. Starat se o své záhony může na pozemku školy až třicet zahrádkářů.

„Sečeme tady zásadně jen kosou, protože chceme být šetrní k přírodě. Maximálně v krajní nouzi bereme strunovou sekačku,“ popisuje zakladatelka komunitní zahrady Jana Benešová.

Zahrádky a zahrádkaření jsou v Česku fenomén. Pojem „komunitní zahrada“ tu ale zatím příliš nezdomácněl. Co si pod tímto pojmem představit?

„Je to určitá komunita lidí, kteří se zajímají o pěstování zeleniny, a kterým není jedno, odkud ta zelenina pochází. Lidi sem přijdou, udělají si tu záhon a pěstují si tu vlastní sezónní zeleninu pro svou spotřebu. Pořádáme tu různé přednášky a workshopy na činnosti, spojené s chodem takové zahrady,“ vysvětluje Benešová.

Kdo by se chtěl stát členem chomutovské komunitní zahrady, musí jen vyplnit přihlášku, a pak začít s prací na svém záhonu.

Komunitní zahrada Chomutov

Jedním z těch, kteří to už udělali, je Martin Bulina. „Přijde mi, že komunitní zahrada odpovídá na tu důležitou společenskou potřebu setkávat se a dělat věci společně. Myslím si, že je to fajn nápad, protože zahrada jako místo, kde se lidi setkávají, nabízí příležitost se podílet na něčem, co má smysl.“

Podle Martina Buliny je komunitní zahrada takovou alternativou internetové sociální sítě. Na rozdíl od virtuálního prostředí má ale tady člověk tu výhodu, že nesedí sám za počítačem a navíc sdílí zážitky a zkušenosti s lidmi, kteří mají stejný zájem.

Chomutovská komunitní zahrada je ve svých počátcích. Už letos ale budou tamní zahrádkáři sklízet úrodu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio