Nadšenci vyčistili jeden z největších převisů v Česku. Od května by mohl být přístupný turistům

20. březen 2017

Ve Všemilech u Jetřichovic na Děčínsku se o víkendu sešla zhruba dvacítka dobrovolníků, aby zpřístupnila jeden z největších skalních převisů v Česku. Říká se mu Kůlna a byl plný odpadků a náletových dřevin. Ve spolupráci s obcí Jetřichovice ho chtějí nadšenci vrátit na turistické mapy.

Skalní převis se nachází poblíž soukromého domu a byl obrostlý náletovými dřevinami, které bylo nutné vykácet. Převis samotný pak bylo nutné vyčistit od nepořádku, co sem během let lidé natahali.

„Zatím jsme žádný poklad nenašli, jen kabely, prkna, plasty a hadry,“ konstatují dobrovolníci, kteří převis čistí. Musí přitom dobře přemýšlet, co z převisu vyhodí.

„Nacházíte se v převisu, který je velmi cenný jako archeologická lokalita. Prosím, dávejte pozor – tohle je ukázka zlomku kachle, které se tu nachází. To rozhodně nevyhazovat, je to z takové té habsburské orlice,“ upozorňuje Natálie Belisová, památkářka a autorka knih o okolí Jetřichovic.

Úklid převisu Kůlna ve Všemilech

„Tenhle převis je zvláštní, protože se v něm nacházel vestavěný dům. Pokud se lidé podívají dobře, jsou tam vidět i dva letopočty z 16. století,“ dodává Belisová.

Co bude s převisem dál, to naznačil starosta Jetřichovic Marek Kny: „Bude vyklizený, označený, budou tu cedule v češtině i němčině, na kterých bude toto místo popsáno z historického hlediska. Bude tu také lavička, plůtek a zpřístupní se to.“

Převis Kůlna je přes 33 metrů dlouhý, 19 metrů hluboký a údajně se pod něj vešlo několik stovek lidí.

autor: dap
Spustit audio