Národní památkový ústav zrušil v památkách zákaz focení. Přibyly i další novinky!

30. březen 2016

Letošní turistická sezona bude v památkách, které patří Národnímu památkovému ústavu, velmi bohatá. Čeká na ně spousta novinek, nové prohlídkové trasy ale také novinky provozní. Jaké budou?

K největším novinkám letošního roku patří beze sporu zrušení zákazu fotografování. Letos poprvé budou moci návštěvníci při prohlídkách fotit, bude to ale mít svoje omezení. Používat se nesmí blesk, a také se nesmí v interiérech používat selfie tyče a stativy.

Průvodci se s novou situací budou muset umět vyrovnat a zařídit, aby fotografující návštěvníci „nebrzdili“ ostatní členy prohlídky. Národní památkový ústav si ale uvědomuje, že vystavování fotek z návštěvy nějakého hradu či zámku je dobrou reklamou, proto vyšel vstříc návštěvníkům, kteří si chtějí nějaký ten snímek z interiéru památky pořídit.

Rok 2016 patří Lucemburkům

Letošní rok je ve znamení Lucemburků, je to totiž už 700 let od narození Karla IV. Například na Hazmburku je připravena expozice umění z doby 14. až 15. století - tedy právě z doby Lucemburků. Návštěvníci tam uvidí třeba trojrozměrný model hradu a městečka v podhradí v době jeho největšího rozkvětu.

Ploskovice

Národní památkový ústav vychází vstříc novým technologiím

Už několik let je možné účastnit se věrnostního programu, který znamená, že absolvujete pět prohlídek v některé památce zařazené do věrnostního programu. Letos má celý věrnostní program má i svou digitální podobu. Člověk si jen stáhne bezplatnou aplikaci na chytrý telefon, při návštěvě si do něj načte QR kód a aplikace mu sama hlídá, zda už má nárok na jednu návštěvu ve vybrané památce zdarma. V platnosti samozřejmě zůstávají i stávající papírové doklady.

Další novinkou jsou předělané webové stránky nejen Památkového národního ústavu, ale i všech objektů v jeho správě tak, aby byly přátelštější k uživatelům. Web je také přizpůsobený pro užívání na chytrých telefonech a dokáže pracovat i s lokalizací. Pokud je tedy člověk někde v terénu, může se do něj podívat, vybrat si nějakou památku v okolí, podívat se na otevírací dobu nebo program.

autor: dap
Spustit audio