Návštěvníci zámku v Benešově nad Ploučnicí viděli na vlastní oči, jak se restaurují obrazy

16. červen 2016

Návštěvníci zámku v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku měli jedinečnou příležitost nahlédnout do tajů restaurování obrazů. V uplynulých dnech tam totiž dvě pracovnice Národního památkového ústavu dávaly do pořádku rozsáhlou sbírku obrazů. Jedná se zejména o portréty a obrazy s loveckými výjevy majitelů zámku z 18. století.

„Vysavačem se může vysát rám, když je obraz pevný a člověk se ho může i štětcem dotknout. Když ale malba není pevná, rovnou ho převážíme do ateliéru na restaurování,“ popisuje Milada Stroblová, akademická malířka a restaurátorka.

O svém povolání si restaurátorka v uplynulých dnech povídala s návštěvníky benešovského zámku často, zatímco odstraňovala prach z nejnovějších přírůstků do zámecké galerie. Příchozí se tak při prohlídce zámku mohli přesvědčit i tom, jak je restaurování obrazů náročné na pečlivost a trpělivost.

Celou sbírku obrazů restaurátorky prohlédly a některé z nich doporučily ke generální opravě.

„Zhruba stovku obrazů jsme získali teprve nedávno. 30 let byly uskladněny na zámku v Krásném Dvoře, a bohužel byly uskladněny v nevyhovujících podmínkách,“ konstatuje mluvčí benešovského zámku Michaela Hlinková.

Z nově odkryté krásy barokních maleb se návštěvníci budou moci těšit ještě letos. Po přizpůsobení prostor budou obrazy k vidění v prvním patře zámku.

autor: dap
Spustit audio