Nejlepší polévku vaří v Litvínově hasiči – polívkovou olympiádu vyhrál jejich jarní kuřecí vývar

24. květen 2015

Vojenská polní kuchyně, kotlík ze sudu od piva i topeniště vyrobené pravděpodobně ze staré pračky. To vše vyrostlo v parčíku, který jindy slouží výhradně rodinám s dětmi. Polívková olympiáda přilákala letos v Litvínově stovky lidí. Nejvíc chutnal jarní kuřecí vývar.

Někdo vařil přímo na místě, někdo jen přihříval doma připravenou polévku. Nováčci podcenili množství. Spolek MY Litvínov se soutěže účastnil poprvé a po jeho pórkové polévce se doslova zaprášilo. Nováčci jí navařili pouhé čtyři litry. Ostatní zkušené kuchařské týmy měli připraveno sto až stopadesát porcí.

Loňské vítězství obhajovali hasiči. Dělostřelci, kteří svou polní kuchyň rozbili hned vedle nich, doufali, že jim letos trofej vyfouknou. Jejich zelňačka byla sice mezi třemi zelňačkami vařenými v litvínovském Chuděříně nejlepší, ale na vítězství to nestačilo.

Polívková olympiáda v Litvínově

„To je mazec. Nikdy jsme se nedostali přes sto hlasů pro jednu polívku," konstatoval při sčítání hlasů místní moderátor. Třetí ročník byl rekordní. Pro vítěznou kuřecí polévku od hasičů hlasovalo 311 lidí, dělostřelci dostali hlasů 264. Další místa byla už vyrovnaná. S minimálními rozdíly dostali ostatní polévky plus mínus sedmdesát hlasů.

Třetí místo si trpělivou prací zasloužili kominíci. Jejich bramboračka se vařila dlouho. Ostatní už měli prázdné hrnce a kominíci teprve finišovali. Lidem ale zdržení nevadilo a jejich voňavou bramboračku vynesli v hlasování na třetí místo.

Chudeřínští se scházejí rádi a často. Svůj park v kuchyni pod širým nebem promění zase na podzim. V říjnu budou vařit guláš a pokusí se sesadit z kuchařského trůnu tým hasičů. Ten totiž konkurenci válcuje i v gulášovém klání.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio