Nejsušší červenec za posledních 50 let zatím znemožňuje i prázdninové plavby po Labi

8. červenec 2015

Nejsušší červenec za posledních padesát let může za to, že ani dnes (8.7.) nevyplula turistická loď z Děčína do Německa. Nízký stav vody v Labi tak na poslední chvíli mění plány řady lidí na prázdninové výlety. To přitom není jediné omezení, které tam turisty čeká.

Zklamaným turistou se stal i pan Oldřich z Děčína, který chtěl své známé vzít na výlet. Musel to ale přehodnotit. „Když jsem viděl vyschlé koryto Labe z mostu a informoval jsem se v kanceláři lodní dopravy. Tam mi řekli, že vzhledem k vodnímu stavu to není možné. Zajistili náhradní autobusovou dopravu, což mi připadá trochu směšný, ale bohužel, život jde dál.“

Sucho ale nekomplikuje jen odjezdy osobních lodí. Kateřina Srbená musí také turisty v informačním centru upozorňovat na omezení provozu přívozu v Dolním Žlebu. „Sucho způsobuje to, že se nedají přepravovat auta a přes řeku mohou jen pěší a cyklisté. Lidé se nás na provoz na Labi ptají každou hodinu. Nejezdí ani pravidelná linka Děčín-Bad Schandau a dozvídáme se tyto informace vždycky až aktuálně ten den ráno.“

„Na červenec je opravdu nezvykle nízký vodní stav. Takovéto vodní stavy byly před padesáti lety. Ten déšť je tak málo intenzivní, že by muselo pršet tři týdny až měsíc, aby se to projevilo v korytě řeky a hlavně by ty srážky museli být na mnohem větším území,“ konstatuje Jiří Mach z Povodí Labe.

Turistům v Děčíně, kteří se chystali na výlety po Labi tak teď zbývají pouze dvě útěchy. Ta první je dobře viditelný hladový kámen - jedna z nejstarších hydrologických památek u nás, který právě označuje historicky nejnižší hladiny v řece. Tou druhou pak je to, že odborníci slibují, že i když bude hladina dál klesat, na rafty a kajaky to bude.

Podle nejčerstvějších informací byla zrušena i zítřejší (9.7.) plavba z Děčína do Hřenska.

autor: Iva Zítková
Spustit audio