Nelegálně pobývajících cizinců v Ústeckém kraji loni výrazně ubylo

22. únor 2017

V Ústeckém kraji loni výrazně ubylo cizinců, kteří byli v Česku nelegálně. Uvedla to dnes (22. 2.) ústecká cizinecká policie. Počet nelegálních cizinců klesl téměř o polovinu. Ještě výraznější pokles je potom u nelegální migrace.

Počet lidí z ciziny, kteří jsou v Česku nelegálně, loni v Ústeckém kraji klesl. Cizinecká policie loni odhalila v Ústeckém kraji celkem 681 cizinců. Velkou část z nich přitom tvoří lázeňští hosté, kteří se léčí v Teplicích.
„Jsou to například občané Kuvajtu, lázeňští hosté, kteří překračují povolenou dobu pobytu, aby se zde mohli léčit, ale to povolení jim nepostačuje, aby mohli v rámci něj vycestovat,“ vysvětluje velitel ústecké krajské cizinecké policie Pavel Češka.

Dále pak v Ústeckém kraji pobývají nelegálně například lidé z Ukrajiny, Afghánistánu, Vietnamu nebo Filipín.

U nelegální migrace je pokles zadržených lidí ještě výraznější. Oproti roku 2015 zadrželi loni policisté v Ústeckém kraji o 80 % nelegálních migrantů méně. Za rok 2016 jich bylo jen 86.

Důvody poklesu vysvětluje Pavel Češka: „Byla udělána opatření na vnější Schengenské hranici, to, co začalo provádět Maďarsko, a následně byl otevřen vlakový koridor z Maďarska přes Rakousko až do Německa.“

Podle něj se cizinecká policie zaměřuje hlavně na migrační trasy v podobě dálnice D8 a také železniční tratě z Prahy do Ústí nad Labem a saských Drážďan. Vedle toho si ale policisté hlídají také menší hraniční přechody. Například v závěru loňského roku zadrželi policisté v kamionu na Cínovci na Teplicku 18 migrantů.

autor: bach
Spustit audio