Německá ministryně životního prostředí jede do Krušnohoří. Kvůli zápachu z Čech

Na inspekci do německé části Krušných hor vyráží spolková ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová. V Olbernhau se má setkat se zástupci občanských sdružení, kterým vadí znečištěný vzduch z Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Když vane jihovýchodní vítr, lidé v saském Olbernhau a okolních obcích zpozorní. Vědí, že může z české kotliny přinést znečistěný vzduch s výrazným zápachem, který připomíná kočičí výkaly.

Řada místních obyvatel si pak stěžuje na zdravotní problémy. Kromě bolestí hlavy patří mezi subjektivní potíže nevolnost a v krajních případech i krvácení z nosu.

Se špatným vzduchem se lidé žijící na německé straně Krušných hor potýkají už několik let. Problém zatím nedokázaly vyřešit anii stížnosti u evropských soudů. Emise českých škodlivin se totiž drží v povolených limitech.

Nahoře v Krušných horách slunečno a metr sněhu – a dole inverze, kterou proráží jen dým z komínů - Rusová | Foto: David Hertl

Podle odhadu německých občanských sdružení postihuje páchnoucí vzduch z Čech na 40 tisíc lidí. Letošní zimu už Česká inspekce životního prostředí obdržela z německé strany 13 stížností.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme