Německé městečko Seiffen láká na dřevěné hračky a vyřezávané ozdoby

17. prosinec 2017

Desítky obchodů s dřevěnými figurkami, ozdobami a svícny, i celková atmosféra malého městečka - to vše láká do saského Seiffenu každý rok během adventu tisíce návštěvníků. Obdivují tam vyřezávané miniatury, stejně jako svícny, které svou velikostí připomínají spíš kus nábytku. Původně hornické a později řezbářské městečko v Krušných horách leží jen asi 5 kilometrů od českých hranic. I proto sem jezdí na vánoční trhy stovky Čechů.

Všudypřítomná dobrá nálada, vůně svařeného vína a tradičních saských klobás jen dotváří atmosféru malého městečka, kam před vánoci přijíždí tisíce návštěvníků. Je třetí adventní sobota a centrum saského Saiffenu hostí předvánoční hornický průvod, který odkazuje na původně hornickou historii městečka.

Každý rok příijíždí na tamní adventní trhy tisíce lidí

Když se zdejší doly postupně uzavíraly, horníci se chopili dřeva a začali vyřezávat klasické saské figury jako je například louskáček. Později přidali hračky, svícny a figurky různých druhů a velikostí. Tradice se tady drží už více než 150 let. A hlavně před Vánoci sem Češi jezdí právě kvůli tomu, že dřevěné hračky a zboží, tady v malebných uličkách nabízí desítky obchůdků. V některých je možné dívat se řezbářům přímo pod ruce.

Seiffen je malebné městečko jen kousek za hranicemi

„Je to obdivuhodné, jak dokáží lidské ruce něco takového vůbec vytvořit,“ říká při pohledu na řezbáře Květa Kučijová, která sem přijela až z Prahy.

„My už jsme byli leckde, ale slyšela jsem, že tady je zase úplně něco jiného. To jsou ty hračky a taková ta vyloženě vánoční výzdoba. Nejsou to takové ty, jak bývá často u nás, čepice a šály a tak,“ komentovala saiffenské trhy Helena Pernerová, která přijela až z Plzně.

Saské městečko je vyhlášené svými vyřezávanými ozdobami

Naopak zhruba 40 kilometrů to sem měla z Mostu Martina Kuncová. Od hraničního přechodu v Mníšku sem ale přišla pěšky: „Přišli jsme pěšky z Mníšku, abychom tady nemuseli parkovat. Ne kvůli tomu, že bychom museli platit parkoviště, ale že se rádi projdeme zasněženou krajinou. Šli jsme to asi hodinku, jezdíme sem každý rok.“

Vánoční trhy tady v Seiffenu jsou lákají návštěvníky až do soboty 23. prosince.

autor: Jan Beneš
Spustit audio