Nemocnice následné péče v Ryjicích na Ústecku a v Mostě jsou sloučené s Krajskou zdravotní

7. září 2015

Ústecký kraj sloučil od 1. září nemocnice následné péče v Ryjicích na Ústecku a v Mostě s Krajskou zdravotní. Ta sdružuje velké nemocnice v kraji. Se sloučením ale někteří ze zaměstnanců nesouhlasí. Podle nich je ohrožená péče o seniory i samotná následná péče. Kraj ale krok hájí možností lepší péče i dalšího rozvoje.

„Vše je pod záštitou údajného zvyšování kvality zdravotní péče, ale neděje se tak, toto rozhodnutí bude mít za následek snížení péče o občany a také odliv zaměstnanců do ciziny nebo do jiných oborů,“ uvedla před krajskými zastupiteli Jana Ehrlichová, která pracuje v mostecké nemocnici následné péče.

Podobně se vyjádřila zastupitelka z hnutí PROKraj Šárka Zimová Dostálová, podle které je horší péče o pacienty kvůli odchodů tří lékařů z Ryjic: „Lékařů, kteří tam nejsou vůbec zastupitelní, že se kvůli tomu musí uzavřít ambulance… Nesmí se přijímat další pacienti, protože tam nemá kdo ošetřovat.“

To ale kraj odmítá. Podobně jako stanovisko Ministerstva financí, které podle hnutí PROKraj, ukazuje na nezákonnost převodu obou nemocnic následné péče pod Krajskou zdravotní.

„Názor ministerstva financí je pravdivý a p.o. nelze slučovat s obchodní společností a nejde s ní ani jinak nakládat, ale k ničemu takovému u nás nedošlo,“ vysvětlila vedoucí krajského právního odboru Simona Hejnová s tím, že kraj slučoval pouze závody příspěvkové organizace, což vrchní soud v Olomouci v jednom ze svých rozhodnutí připouští.

Zdravotní péče o pacienty ani chybějící akreditace nemocnice v Ryjicích právě kvůli odchodu některých lékařů, nejsou podle krajského zastupitele za ODS a generálního ředitele Krajské zdravotní Petra Fialy, zásadním problémem.

„Předpokládám, že nová paní primářka Kuzmová, která tam delší dobu předtím byla i spolu se svým týmem akreditaci obhájí a tento obor chce v Ústeckém kraji zvýraznit.“

Nemocnice se ani pod Krajskou zdravotní nemají stěhovat. „Nevidím důvod, proč by to tak mělo být, most je prakticky opraven a co se týče Ryjic, tak nevidím, kam by se měli pacienti stěhovat, a to prostředí by se mělo zlepšovat,“ dodává náměstek ústeckého hejtmana Stanislav Rybák z KSČM s tím, že důvodem pro sloučení bylo hlavně přehlednější organizace zdravotnictví v kraji.

autor: bach
Spustit audio