Nespokojenost zaměstnanců a roztříštěnost v ústecké ZOO mají pomoci uklidnit dva prostředníci města

3. září 2015

Ústí nad Labem opět řeší situaci v místní zoologické zahradě. Nespokojenost některých zaměstnanců s novým ředitelem ZOO mají pomoci zklidnit dva prostředníci města. Vzniknout má také dozorčí rada. Část zaměstnanců si stěžuje dlouhodobě, někteří už skončili. Na odchodu ze ZOO je i její dlouholetý veterinář Václav Poživil.

„Nám se doneslo, že tam má docházet k šikaně ze strany vedení…“ uvedla nezařazená primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová. S podobným tvrzení ředitel zoologické zahrady nesouhlasí.

„Nevím o žádném konkrétním příkladu šikany. Jestli mi někdo něco řekne, tak to rád vyslechnu, ale nic konkrétního jsem neslyšel,“ vysvětluje ředitel Jiří Bálek.

Část zaměstnanců zoo si stěžuje dlouhodobě, někteří už v práci skončili. Na odchodu ze ZOO je i veterinář Václav Poživil. S ředitelem ZOO se Poživil nedohodl na změnách ve spolupráci. Podle Jiřího Bálka nebylo možné na změny přistoupit z právních důvodů. Požadavky se podle něj týkaly například zvýšení hodinové sazby a objemu prací veterináře nebo proplácení služebních cest.

„Je to tak velká změna, že jí nemůžu udělat bez nového výběrového řízení a vystavili bychom se mnohamilionové pokutě,“ dodává Bálek.

Situace v zoologické zahradě je podle něj dlouhodobě napjatá, zejména v souvislosti nestabilním vedením a chybějící vizí. Se situací v zoo mají pomoci dva prostředníci města. Budou jimi dvě nezařazené radní - Renata Zrníková a Yveta Tomková.

„Pro nás je klíčové situaci tam zklidnit. Promluvit si se zaměstnanci a nepůsobit tam jen jednou, ale docházet tam a snažit se tu situaci stabilizovat,“ říká Yveta Tomková.

autor: bach
Spustit audio