Neštěmická ex-starostka dostala podmínku za nevýhodnou smlouvu na opravu chodníku

26. duben 2017

Bývalá starostka ústeckého obvodu Neštěmice Miloslava Válková ze „Strany sportu, zdraví, prosperity“ dostala od okresního soudu roční trest s tříletou podmínkou. V listopadu 2014 změnila bez vědomí radních smlouvu na opravu chodníků. V případě neuskutečnění prací má obvod firmě JAPIS zaplatit 10 procent z vysoutěžené ceny – to je zhruba 220 tisíc korun.

Změna smlouvy byla podle samosoudce Pavla Kuděly pro neštěmický obvod jednoznačně nevýhodná. V odůvodnění rozsudku řekl, že v době podpisu smlouvy už Válková věděla, že není možné opravu provést.

„Obžalovaná věděla, že pro rok 2014 už není v rozpočtu dostatek finančních prostředků na opravy chodníků a rozpočet na další období byl „ve hvězdách!. Přesto mělo k plnění smlouvy docházet už od října 2014,“ vysvětlil Kuděla.

Rozsudek zatím není pravomocný – obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce Jan Fuchs trvá na přísnějším trestu, včetně finančního: „Domnívám se, že toto jednání mělo být kvalifikováno také jako zneužití pravomoci veřejné osoby, a také z toho důvodu, že nebyl uložen navrhovaný peněžitý trest.“

Miloslava Válková opakovaně uvedla, že změnou smlouvy nechtěla obvod poškodit.

autor: hau
Spustit audio