Nezničitelné veřejné záchodky budou mít na veřejném WC v Krásné Lípě

18. srpen 2017

Krásná Lípa na Děčínsku chce napravit svou reputaci u turistů, kteří si nemají ve městě, které je vstupní branou do Českého Švýcarska, kde odskočit. Vedení města tak začalo podnikat kroky, aby příští sezonu mohli návštěvníci využít zbrusu nové veřejné toalety. Inspirovat se nechalo sousedním Šluknovem.

V Krásné Lípě sice veřejné toalety mají, ale jsou běžně zavřené a z náměstí k nim ani nevede ukazatel.

„Otevíráme je pouze na akce. Když jsme je v minulosti nechali otevřené, tak je vždy někdo zničil. Teď turisté využívají informační centrum nebo restaurace na náměstí. Tam z nich ale nemají velkou radost,“ vysvětluje nezávislá místostarostka Jana Drobečková.

Její slova potvrzuje i pracovnice krásnolipského infocentra Eva Podborská.

„Jsme tady na ráně, poměrně hodně lidí sem chodí na toalety. Nejsme z toho moc šťastní, protože záleží hodně na tom, co to je za lidi. Klasičtí turisté, to ale není problém…“ říká Eva Podborská s tím, že situace se tu hodně zlepšila poté, co toalety informační centrum zpoplatnilo.

Krásnou Lípou, která je jednou z bran do národního parku České Švýcarsko, projde za sezonu zhruba 50 000 turistů. Rok od roku se jejich počet zvyšuje, proto se město rozhodlo, že vybuduje nové, nezničitelné toalety.

„Ty záchodky budou z celonerezu, podobné, jako jsou v zahraničí na benzinkách. Takové ty, co se nedají úplně zničit. Budou označené i z náměstí,“ říká Drobečková.

Město má už vybraný objekt, kde veřejné toalety vybuduje a stát ho to bude zhruba milion korun. Na příští sezonu a příliv nových turistů tak už chce být kompletně připravené.

autor: dap
Spustit audio