Nové jízdní řády pro autobusy v Ústeckém kraji? Zmatky, spokojenost i kritika

5. leden 2015

Zdražování a chaos. To byly největší obavy lidí, kteří pravidelně dojíždí z Jílového do Děčína autobusem. Od začátku roku totiž platí v celém Ústeckém kraji nové ceny i nové jízdní řády. Změny přinesl krajský dopravní systém. Lidé ho sice na řadě míst chválí, ale v Jílovém ho místní kritizují.

Byl to tak trochu zmatek. Lidé sdíleli jízdní řády hlavně na sociálních sítích a vyhledávali je na internetu. Na zastávkách totiž kompletní dlouho nenašli a i když dnes už na řadě míst jsou, mohou být pro cestující ve tmě nečitelné.

Navíc měl autobus Busline z Jílového zpoždění a několik středoškoláků muselo buď zaplatit vyšší jízdné a jet autobusem děčínského dopravního podniku, nebo přijít pozdě.

Senioři si také stěžovali, že u krajského dopravce nemají slevy a platí plné jízdné. Celkově proto víc lidí dnes čekalo na autobusy děčínského dopravního podniku.

Obyvatelé Jílového proti změnám v dopravě protestovali. Sepsali i petici, kterou řada cestujících podepsala. Jílové mělo totiž v minulosti oproti jiným městům tu výhodu, že do něj zajížděl děčínský dopravní podnik svými autobusy, jako by bylo součástí Děčína.

Lidé tak měli jednu průkazku a jízdné bylo jen o málo vyšší než přímo ve městě. Teď musí mít průkazky dvě, a pokud se chtějí v Děčíně dostat i na místa, kde linkový autobus krajského dopravce nestaví, řadě z nich se doprava prodraží. Někteří lidé naopak ušetří a pochvalují si i to, že jezdí víc spojů.

Velké komplikace přinesly změny také 70 lidem, kteří žijí na Sněžníku. Tam kraj přestal posílat autobusy úplně. Vyhodnotil totiž, že statisticky jezdí v každém spoji polovina člověka a aby se nemrhalo veřejnými prostředky, dopravu na Sněžník zrušil.

Autobusy tak začalo platit právě Jílové, pod které Sněžník spadá. Lidé se teď ale nedostanou do Děčína rovnou, navíc teď v zimě je doprava ze Sněžníku velmi složitá. Lidé jsou například zvyklí na to, že brzy ráno odjedou na nákup a pak šest hodin čekají ve městě na spoj zpátky. Jedinou dobrou zprávou pro ně tak je, že cesta do Jílového bude zdarma.

autor: Iva Zítková
Spustit audio