Nové jízdní řády v Ústeckém kraji? Rozšíření integrované dopravy i problémy s uznáváním jízdenek

12. prosinec 2016

V Ústeckém kraji platí od neděle (11. 12.) nové jízdní řády. Na Děčínsku se mění návaznost vlaků na rychlíky ve směru od Prahy. A do krajské integrované dopravy se připojila další města. Lidé z Chomutova, Jirkova a Varnsdorfu na Děčínsku by tak měli mít jednodušší cestování.

„Probudím se ráno na chomutovském sídlišti, dojedu si trolejbusem na nádraží a dopravím se vlakem do Mostu. Ten lístek si přitom zakoupím už v tom trolejbusu,“ komentoval systém rozšířené integrované dopravy při představení jízdních řádů Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu.

Změny se týkají také propojení ústecké krajské integrované dopravy a pražské integrované dopravy. Cestující budou mít jednodušší cestování hlavně na Roudnicku.

Současnému jízdnímu řádu se ale nevyhnuly problémy. Cestující budou mít potíže s uznáváním jízdenek v rychlících mezi Mostem a Plzní. Jde totiž o první trať, kde stát objednal rychlíky u jiné společnosti než u Českých drah. Oba dopravci se ale nedohodli na vzájemném uznávání jízdenek a lidé si tak budou muset koupit vždy nový jízdní doklad.

Částečným řešením může byt pro cestující na území Ústeckého kraje cestování na krajskou integrovanou jízdenku. Tu uznávají České dráhy i soukromý dopravce GW Train Regio. Ten nechtěl vyjednávání s drahami komentovat.

S novým jízdním řádem přišlo i mírné zdražení. Jízdné na vzdálenosti přesahující 120 kilometrů se u drah zvýší o čtyři koruny. U kratších jízd do 120 kilometrů se cena jízdenky zvýší o korunu. Stejně vzroste také jízdné v některých pásmech krajské dopravy.

autor: bach
Spustit audio