Nové zázemí pro pacienty vzniká v psychiatrické nemocnici v Horních Beřkovicích

24. srpen 2016

Psychiatrická nemocnice v Horních Beřkovicích na Litoměřicku získá nové zázemí pro pacienty. Dělníci pracují na opravě dvou budov. Nemocnice tak bude mít moderní a hlavně dostatečně velké prostory pro terapie. Získala na to téměř 21 milionů korun z Norských fondů.

Podle manažera vzdělávacího centra Davida Vačilji bude takzvané Centrum komplexní rehabilitace hotové na jaře příštího roku.

„Budova, před kterou teď stojíme, bude sloužit převážně pro terapie. Budou tam pracovat vybraní pacienti s různými materiály. To zázemí pro pacienty bude výcvikové ‒ budou tu mít cvičnou kuchyňku, prádelnu, žehlírnu, aby se mohli o sebe postarat,“ vysvětluje Vačilja.

Rozsáhlou rekonstrukcí prochází i budova bývalého kláštera, který se přestavuje na tréninkové centrum. Budou zde jak pracovny psychologů a terapeutů, tak tréninkové místnosti pro nácvik různých dovedností,“ doplňuje Vačilja.

Areál psychiatrické nemocnice

Cílem nového zázemí je umožnit pacientům lépe se připravit na pobyt mimo brány léčebny.

„Chceme také preventivně působit na další hospitalizaci, protože spousta pacientů je tady opakovaně. Chceme, aby od nás pacienti odcházeli s tím, že mohou zvládat starosti běžného života tak, jako je zvládáme my,“ dodává náměstek léčebně-preventivní péče a šéf celého projektu Tomáš Turek.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio