Noví radní chtějí zrušit Činoherní studio Ústí nad Labem založené bývalým vedením města

Do konce příštího roku by měla zaniknout příspěvková organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem. Založilo ji v březnu tehdejší zastupitelstvo. Nové vedení města chce organizaci zrušit, protože ji považuje za zbytečnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherní studio Ústí nad Labem

Činoherní studio Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Příspěvková organizace měla nahradit původní divadlo, které kvůli sporům s městem o způsobu financování zkrachovalo. Nemá ale vlastní soubor a od září jednotlivá představení nakupuje u jiných divadel.

Radní koncem listopadu odvolali ředitelku Janu Müllerovou. Podle pověřeného ředitele a radního Jaroslava Achaba Haidlera z hnutí PRO! Ústí špatně hospodařila.

„Pangea stála 42 tisíc, byly vyplaceny a přišli čtyři platící diváci na dotovanou vstupenku za 100 korun. Čili podnikatelské náklady kromě energií jsou 42 tisíc plus doprava, zisk je 400 korun. Jedno představení za druhým vypadá zhruba podobně. To je zoufalé,“ uvedl Haidler příklad na jednom koncertu.

Koalice chce návrat původního souboru

Na letošní rok dostala organizace, založená v březnu, osm milionů korun. Tehdejší ředitelka nasmlouvala představení pro budovu na Střekově i do Severočeského divadla až do poloviny příštího roku.

„Oslovuji jednotlivé subjekty, snažím se s nimi domluvit, aby nejezdily na představení. Ty smlouvy jsou tak nestandardně napsané, že oni přijedou, položí na stůl fakturu, a i když nehrají, dostanou peníze. Někdo je slušný, tak je potřeba s ním dohodnout náhradní termín,“ dodal Haidler.

Vysvětlil tak, proč radní nechtějí příspěvkovou organizaci zrušit hned. Koalice chce, aby se na Střekov vrátil téměř původní soubor – Činoherák Ústí.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme