Nový park místo bývalé ubytovny pro sociálně slabé plánuje vybudovat Varnsdorf

15. srpen 2017

Ve Varnsdorfu na Děčínsku chtějí zbourat budovu bývalé ubytovny pro sociálně slabé. Město požádalo ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na její demolici. Budova je ve špatném stavu a sběrači kovů z ní odnesli, co mohli. Místo zchátralého objektu by mohla do tří let vyrůst odpočinková zóna.

Zchátralá budova sloužila v minulosti jako ubytovna pro kubánské dělníky, pak tam byli ubytovaní zaměstnanci textilky. Naposledy v ní žili sociálně slabí lidé.

Kvůli tomu, že zde byla ubytovna pro sociálně slabé, byla budova úplně zničena. Poslední kapku tomu daly nájezdy vandalů za poslední 3 roky, kdy je ubytovna zavřená,“ vysvětluje místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek z hnutí ANO.

„Pomocí technických služeb se tam snažíme udržovat pořádek, ale že by to byla nějaká nádhera, to tedy ne,“ konstatuje Jaroslav Beránek z odboru správy a majetku. Dodává také, že Varnsdorf stojí ostraha a údržba zchátralých budov nemalé peníze. Město se proto rozhodlo podat žádost o dotaci na demolici objektu ubytovny v Žitavské ulici.

Bývalá ubytovna pro sociálně slabé ve varnsdorfu, místo které by mohl vyrůst park

„Už jsme požádali, schválilo to i zastupitelstvo, teď se dělá studie na využití této plochy, kde by měla být oddechová zóna – park, možná nějaké cvičební prvky pro seniory… Pokud dotaci nedostaneme, budeme se snažit z vlastních peněz toto místo zvelebit, ale byl by to obrovský problém, ty miliony v rozpočtu by nám chyběly. Ve městě je hodně takových budov, budeme se je postupně snažit vykoupit,“ říká Hambálek.

Město se dlouhodobě snaží vykupovat objekty anebo byty, kde byli dříve umístění sociálně slabí. Například na problematickém sídlišti Kovářská už vykoupilo na 20 bytů, které připravuje pro nové nájemníky.

S domy v havarijním stavu se potýká více měst a obcí v Ústeckém kraji. O dotaci na tento účel si požádaly třeba Louka u Litvínova, Bečov na Mostecku nebo Chomutov.

autor: dap
Spustit audio