Nový ředitel ústeckého muzea připravuje digitalizaci sbírek a musí najít nové depozitáře

1. duben 2015

Novým ředitelem Muzea města Ústí nad Labem je historik Václav Houfek. V muzeu pracuje od roku 1986, vyučuje také na Filozofické fakultě ústecké univerzity. Části opozice se nelíbí, že Houfek je v období základní vojenské služby evidován jako "agent Státní bezpečnosti". Vysvětluje to tím, že přicházel do styku s vojenským tajemstvím. Vedení města ale za novým ředitelem stojí.

Václava Houfka čekají i další perné chvíle. Muzeum připravuje digitalizaci sbírek. Ředitel ale musí ve spolupráci s městem najít nové depozitáře. Muzeum má přes milion sbírkových předmětů a budou přibývat další.

Město před lety opravilo budovu muzea s využitím evropské dotace - jednou z podmínek je také stálá výstava o historii Němců v českých zemích. Muzeum se v novém otevřelo před čtyřmi lety, výstava ale pořád ještě není. Má ji připravit Collegium Bohemicum a čeká na skoro 50 milionů od vlády. Peníze jsou podle Václava Houfka skoro na cestě.

Návštěvníci muzea můžou dál očekávat různé výstavy i s doprovodným programem. Chystá se hned několik akcí k 70tému výročí konce 2. sv. války - nejbližší bude v dubnu. Od 17. dubna se v centru města objeví panely s historickými fotografiemi připomínajícími bombardování města.

autor: hau
Spustit audio