O dotace na nové kotle bude možné v Ústeckém kraji žádat od konce ledna

17. prosinec 2015

25. ledna 2016 - datum, které by si měli zapamatovat zájemci o nový kotel. V tento den totiž Ústecký kraj začne přijímat žádosti o tzv. kotlíkové dotace. Kraj dostal od Ministerstva životního prostředí 162 milionů korun a dotaci bude mít možnost získat víc než 1.000 lidí.

O dotaci bude moci požádat každý, kdo má kotel na tuhá paliva a musí do takového kotle přikládat ručně. Před samotným podáním žádosti musí zájemce o peníze starý kotel vyfotit, a to včetně kouřovodu do komína, a také si musí zajistit tzv. energetický štítek svého domu.

V případě že bude o dotaci žádat, musí dům splňovat minimálně energetickou náročnost C. Zároveň si žadatel bude muset vybrat kotel ze schváleného seznamu, který najde na webu kraje nebo Státního fondu pro životní prostředí.

Ani ten, kdo nedosáhne s energetickou náročností na kategorii C nemusí zoufat. Stačí udělat minimální úpravy na snížení spotřeby energie, které mají vyjít maximálně na 20.000 korun.

Kolik peněz můžou v případě úspěšné žádosti lidé získat?

Jde o desítky tisíc korun. Výše dotace se bude pohybovat od 70 procent (například u kotlů na uhlí) až po 80 procent, když se lidé rozhodnou pořídit například tepelné čerpadlo. V takovém případě by tak mohli dostat až 127.500 korun.

Dobrou zprávou pro případné zájemce o dotaci je, že v kotlíkových dotacích budou dva způsoby placení. Buď žadatel nejdříve celou cenu za nový kotel zaplatí sám a následně dostane dotací část nákladů zpět, nebo kraj zaplatí nákup kotle dotací přímo firmě, od které si žadatel takový kotel koupí.

Na dotaci by tak mohli dosáhnout i lidé, kteří nemají peněz nazbyt. Žádat bude možné od 25. ledna do 31. března 2016.

autor: bach
Spustit audio