O křesla poslanců za Ústecký kraj se v říjnu utká 565 lidí z 24 politických stran a hnutí

1. září 2017

Do říjnových parlamentních voleb zbývá 49 dní. Lidé budou o novém složení poslanecké sněmovny rozhodovat 20. a 21. října. V Ústeckém kraji svoje kandidátky zaregistrovalo 24 politických stran a hnutí.

V Ústeckém kraji svoje kandidátky podalo celkem 24 politických subjektů. Vedle současných parlamentních stran se bude v kraji ucházet o přízeň voličů dalších 17 uskupení. Mezi 565 zájemci po křeslo poslance je i 8 lidí, kterým je 21 let. Jde o nejnižší možný věk pro kandidaturu do sněmovny. Nejstaršímu kandidátovi v Ústeckém kraji je potom 80 let.

Do voleb se v Ústeckém kraji původně přihlásilo 25 politických stran a hnutí. Svoji kandidátku ale nakonec stáhlo uskupení Radostné Česko.

Změny mají za sebou ale i jiné kandidátky – například z kandidátky Starostů a nezávislých odstoupil minulý týden původně avizovaný lídr podnikatel Dalibor Dědek, krátce po něm odvolal kandidaturu i ředitel teplických lázní Radek Popovič. Oproti původně podané kandidátce chybí na té zaregistrované i starostka Šluknova Eva Džumanová.

Volby jsou naplánované na říjen. Pokud víte, že v den konání voleb nebudete v místě svého trvalého bydliště, je důležité nezapomenout si vyřídit tzv. voličský průkaz. O něj můžou lidé požádat na svém městském nebo obecním úřadu. Čas na podání žádosti o průkaz mají lidé do 18. října.

Samotné hlasování je pak naplánované na pátek 20. a sobotu 21. října. Připomeňme ještě, že poslední sněmovní volby vyhrálo v Ústeckém kraji hnutí ANO, druzí byli sociální demokraté a třetí komunisté. Za nimi pak skončila TOP09, tehdejší Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a ODS.

autor: bach
Spustit audio