O práci odsouzených žen z Drahonic je zájem. Věznice hlásí nadpoloviční zaměstnanost

8. prosinec 2017

Pracujících vězňů je teď v Česku nejvíc v historii. A podle Generálního ředitelství vězeňské služby počty odsouzených, kteří pracují ve věznicích i mimo ně, dál rostou. Příkladem jsou ženy z věznice v Drahonicích na Lounsku. Jsou to dva týdny, co pro ně začal jezdit firemní autobus ze Žlutic, kde si zvykají na novou práci.

„Začátky byly těžký, ale teď už mi to jde. Nejsme celý den na baráku, můžeme si vydělat nějakou tu korunu, zaplatit si kriminál. Hlavně, že mi utíká trest,“ konstatuje paní Petra, jedna z vězenkyň, které v továrně pracují.

„Náš výrobní závod denně vyrobí asi 1 500 volantů. Je to postavené na lidské práci. Přitom se potýkáme s nedostatkem zaměstnanců. Školení trvá 4 až 6 měsíců, ten člověk pak má pro nás velkou cenu a chceme s ním spolupracovat dlouhodobě,“ vysvětluje Miroslav Pátek, jeden z majitelů firmy Tenebris.

Podle jeho vlastních slov je firma s drahonickými vězenkyněmi spokojená a jedná s věznicí o zaměstnání dalších patnácti.

„Objekt Drahonice jsme otevřeli v polovině července, a už máme víc než 50procentní zaměstnanost. V porovnání s ostatními roky nám zaměstnanost neustále stoupá,“ konstatuje mluvčí věznice Nové Sedlo Eva Koreneková.

Další pracoviště je přímo v Drahonicích, kde odsouzené ženy pracují s porcelánem.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio