O příspěvek na dojíždění do práce zatím v Ústeckém kraji požádali jen tři lidé

2. květen 2016

Už měsíc poskytují úřady práce v pěti krajích takzvaný příspěvek na dojíždění do práce. Nedosáhnou na něj ale všichni uchazeči. Kvůli přísným podmínkám ho tak dostaly zatím jen zhruba dvě desítky lidí, v celém Ústeckém kraji si pak o něj požádali tři uchazeči.

„Je to dobrý nápad. Tedy až na tu podmínku, že člověk musí mít smlouvu na dobu neurčitou, kdo to dneska má?“ konstatuje zklamaně Michaela Havlíková z Děčína.

Ztroskotala na jedné z podmínek, kterou si úřad práce klade, než schválí zájemci příspěvek na dojíždění do zaměstnání. Ten se začal vyplácet před měsícem a třeba jen v Ústeckém kraji ho zatím budou pobírat tři lidé. Není to ale tím, že by o něj nebyl zájem.

Zájem je, lidé ale musí splnit tři podmínky...

„Nejčastěji je to proto, že ještě nejsou 12 měsíců v evidenci úřadu práce. Mohli by splnit i druhou, t a tou je projít hromadným propouštěním,“ vysvětluje, na čem obvykle zájemci ztroskotají, Jaroslav Kunc z ústeckého úřadu práce.

Další z podmínek je, aby byl uchazeč v evidenci úřadu práce minimálně rok. Tuhle podmínku by Michaela Havlíková splňovala.

„Už třetím rokem jsem na úřadu práce, tady sice práce je, ale zaměstnavatelé většinou nechtějí brát na plný úvazek, nebo, když už to slíbí, tak chtějí, aby člověk dělal na černo,“ popisuje Havlíková.

Poslední podmínku poskytnutí příspěvku dodává Jaroslav Kunc z úřadu práce ústeckého kraje: „To dojíždění musí být víc než 10 kilometrů. Pokud by to bylo méně, pak jedině v případě, že by takové místo nebylo dostupné veřejnou dopravou.“

Na příspěvek na dojíždění ale nemají nárok veřejně prospěšní pracovníci, jak říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková: „Tam už je podpora jakoby v rámci aktivní politiky zaměstnanosti…“

Příspěvek na dojíždění poskytují od dubna úřady práce v pěti krajích - v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském a Karlovarském. Jeho výše se odvíjí od počtu kilometrů - třeba ten, kdo dojíždí víc než 50 kilometrů, může dostat měsíčně až 3.500 korun. Úřad práce pak bude vyplácet příspěvek po dobu jednoho roku.

autor: dap
Spustit audio