Obce a města na severu Čech žádají stát o peníze na demolici vybydlených domů

29. červenec 2015

Vybydlené domy jsou pro města a obce velkým problémem. Často v nich totiž přebývají bezdomovci a drogově závislí. Peníze na demolice požadují starostové od státu. Ten zřejmě vytvoří fond, ze kterého budou moci města čerpat. Další peníze ale obce zaplatí za výkup jednotlivých bytů i domů v soukromém vlastnictví.

Za poslední demolici tzv. průhledného paneláku v Chanově zaplatil Most necelé tři miliony korun. Zcela vybydlený dům byl častým domovem narkomanů a bezdomovců. Podobných domů jsou na severu Čech desítky.

Pokud by vznikl zvláštní fond, který by hradil za města demolice, byl by to podle starosty Mostu Jana Papagery z hnutí Severočeši.cz zároveň způsob, jak omezit spekulativní nákupy nemovitostí: „Domnívám se, že s ohledem na situaci v Mostě, tedy v návaznosti na počet bytových jednotek, které vybízejí spekulanty na realitním trhu, aby je masivně zkupovali za nízké ceny a udělali z nich tzv. sociální byznys, není tato myšlenka vůbec od věci.“


S myšlenkou založit fond na demolice přišlo vedení Obrnic na Mostecku. Tam už padly k zemi dva paneláky, které zničili nepřizpůsobiví nájemníci. Starostka Obrnic z ODS Drahomíra Miklošová vznik fondu vítá, nelíbí se jí ale, že by obec měla mít na demoliční dotaci finanční spoluúčast. „Byla bych radši, kdyby to bylo bez spoluúčasti obce,“ komentuje svůj postoj. „Především jsem ráda, že aspoň nějaké finanční prostředky budou k dispozici právě pro ty obce, které to mají ve svých záměrech a ve svých cílech,“ dodává Drahomíra Miklošová.


Jen v Ústeckém kraji by měla města zbourat domy za zhruba 250 až 300 milionů korun. Týká se to např. litvínovského Janova, mosteckého Chanov a Předlice v Ústí nad Labem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio