Obce v Ústeckém kraji mají šanci získat miliony korun na opravu nebo výstavbu kanalizace

30. březen 2016

Každý pátý obyvatel Ústeckého kraje nemá připojení na kanalizaci. V Libereckém kraji je pak bez kanalizace 30 procent lidí. Řešením by pro obce mohly být dotace z Ministerstva životního prostředí. Až do roku 2020 si obce V Česku mezi sebe rozdělí na stavby kanalizací a opravy čističek až 10 miliard korun. Bez dotací by se stavbou pravděpodobně nezačaly.

„Myslím si, že vedení obce, když by si vzalo na celou investici úvěr, tak by to byla sebevražda. to nepřipadá v úvahu,“ uvažuje nad možnostmi obce nezávislý starosta Malečova na Ústecku Petr Kůstka.

V Malečově zvětšují za zhruba 12 milionů stávající čističku. Podobný názor má také starosta Zubrnic.

„Bez dotace ze státního fondu životního prostředí bychom vůbec nemohli získat kanalizaci a bez dotace kraje bychom nebyli schopni pomoci lidem s připojením,“ vysvětluje zubrnický starosta Tomáš Pernekr z ODS. Díky dotacím tak obec začala se stavbou, o které se uvažovalo už před revolucí a pokračuje: „S první myšlenkou začali ještě komunisté už před rokem 1985. S tímto projektem se začalo už před jedenácti lety.“

Výstavba kanalizace nakonec skončila v Zubrnicích úspěšně. Obec teď ještě nechává připojit jednotlivé obyvatele, kterým přípojky platí. „Jeden ten dům vyjde zhruba na 54.000 korun,“ dodává Pernekr.

Do roku 2020 dostanou obce na budování a rekonstrukce kanalizací až 10 miliard korun

Obce v celé republice si mezi sebe můžou do roku 2020 rozdělit až 10 miliard korun. Dotace by měla hradit většinu nákladů na budování kanalizace.

„V OPŽP 2014-2020 mohou tyto projekty získat až 63,75 % z celkových způsobilých výdajů,“ vysvětluje Jana Taušová z ministerstva životního prostředí.

Žádat můžou jak malé obce, do 500 obyvatel, tak obce větší. Obce v Ústeckém kraji můžou navíc získat i další peníze.

„Ústecký kraj připravil letos peníze na rekonstrukce kanalizací a vodovodů. Výzva bude končit v polovině července a počítáme, že tam bude zhruba 16 milionů korun,“ říká Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

Pro velmi malé obce nebo osady je ale výstavba kanalizace velmi nákladná. Podle nezávislého starosty Malečova Petra Kůstky by se dala situace řešit velmi jednoduše: „Třeba čističkou pro tři rodinné domy. Když bych byl starostou malé obce, tak bych se do projektu nehrnul a řešil bych to jinou alternativou.“

autor: bach
Spustit audio