Obce z celé České republiky se skládají korunu po koruně na nové varhany do katedrály sv. Víta

15. únor 2017

Města a obce se skládají na nové varhany do svatovítské katedrály v Praze. Sbírku organizuje církev společně se svazem měst a obcí. Ten oslovil dopisem starosty v celé zemi. Každý může přispět libovolnou částkou, nebo alespoň jednou korunou za každého svého obyvatele. Pár stovek už přispěla i malá města a obce na Děčínsku.

Varhany, které v současnosti u svatého Víta jsou, nestačí dobře ozvučit celý prostor katedrály. Proto se církev společně se svazem měst a obcí rozhodla uspořádat sbírku na nástroj nový.

„Dostali jsme žádost, abychom podpořili výstavbu varhan ve svatovítské katedrále. Probrali jsme to v zastupitelstvu a poslali jsme korunu za každého občana, tedy 596 korun,“ říká nezávislý starosta obce Lipová na Šluknovsku Pavel Svoboda.

„Částka 596 korun není až tak významná, pokud to ale udělají všechny obce a města, tak by to mohlo hodně pomoci. Je to nejvýznamnější dominanta a měli bychom na to být patřičně hrdí… Dá se to přirovnat k tomu, když se národ skládal na výstavbu Národního divadla,“ dodává Svoboda.

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě

„Když si představíme, že svaz měst a obcí má osm milionů členů, občanů, tak kdyby každý dal korunu, je to osm milionů, a to už je velmi významná částka pro tento projekt,“ říká místopředseda svazu měst a obcí, pardubický primátor Martin Charvát z hnutí ANO.

Pár korunami přispěla i obec Hřensko na Děčínsku. „Tato akce se setkala s pochopením ze strany zastupitelů obce, proto jsme se rozhodli, že i my přispějeme do fondu částkou 237 korun,“ potvrdil starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Na kontě sbírky, která běží už třetím rokem, je teď aktuálně něco málo přes 22 milionů korun. Celkové náklady na nový nástroj by se měly vyšplhat až k 75 milionům. „Určitě by bylo dobré, kdyby se podařilo něco z toho nástroje postavit do konce roku 2018 a finálně v roce 2019,“ říká děkan svatovítské katedrály a dómský farář Ondřej Pávek.

S vyhlášením veřejné sbírky na opravu varhan má také zkušenosti například malá obec Doubice na Děčínsku. Té se podařilo za osm měsíců vybrat od lidí skoro 200 tisíc, což byla potřebná částka na opravu dřevěného rámu nástroje a jeho měchů.

autor: dap
Spustit audio