Obec Koštice na Lounsku má vlastní betlém. Sto figurek je ze slaného těsta

9. prosinec 2017

Originální betlém ze slaného těsta se stovkou figurek mají v Košticích na Lounsku. Na tvorbě obecního betlému se od roku 2013 podílí celá vesnice.

S nápadem na vznik betlému, který by patřil celé vesnici, přišla Irena Hellerová. „Zaujal mě článek o jedné paní keramičce, která se sousedy a přáteli vytvořila betlém pro jednu malou jihočeskou vesničku. Strašně se mi zalíbila myšlenka společné práce na betlému,“ řekla. Protože práce s keramikou je složitá, padla volba na slané těsto.

V roce 2013 dílnu svolali do hospody. Základ měli všichni stejný, figurku z formy ve tvaru klíčové dírky, sami pak dotvářeli obličej, vlasy a dárky. „Postavy nesou Ježíškovi dárek, každý tak trochu charakterizoval sám sebe, místní pekařka vytvořila postavu, která nese koláče, další rajčata, můj panák drží česnek,“ popsala Hellerová. Nechybí ani ovečky a postavy od dětí.

Celkem vzniklo 90 figurek, deset jich vytvořili Němci, kteří přijeli do Koštic na návštěvu. „Příští rok budeme muset některé postavy poopravit a možná zase něco napečeme,“ podotkla Hellerová.

Kromě obecního betlému mají v Košticích ještě jeden mechanický. Vyrobil ho Antonín Jaroš z překližky, pohon vytvořil ze starého motoru. Aby i si děti udělaly představu, jak funguje, je korpus prosklený. „Dohromady tak váží skoro padesát kilogramů,“ podotkl Jaroš. Postavy a objekty jsou domalovány pastelkami a tuší. K vidění bude mechanický betlém z Koštic 16. prosince na adventních trzích v lounském muzeu.

Betlémy se lze nyní kochat na řadě dalších míst na severu. Ale třeba v Krkonošském muzeu v Jilemnici vystavují mechanický betlém Jáchyma Metelky celoročně. Je unikátní.

zdroj: ČTK
Spustit audio