Obecní domy ve Varnsdorfu začaly hlídat domovnice. O domovníky má zájem i Děčín

19. leden 2018

Domovníky do obecních domů si pořizují některá města na Děčínsku. Mají za úkol dohlížet tam na pořádek a působit jako prostředníci při řešení sousedských sporů. Jejich zaměstnávání umožňuje dotační program od ministerstva vnitra. Od nového roku působí dva domovníci třeba ve Varnsdorfu. Zájemce o tuhle pozici hledají i v Děčíně.

„Mým úkolem je, aby bylo všechno v pořádku – aby všechno svítilo, nikdo nedělal bordel, prostě aby všechno fungovalo tak, jak má,“ popisuje ve zkratce svou práci domovnice Kateřina Vorlíčková. Kromě toho funguje domovnice i jako prostředník při sousedských neshodách.

Kateřina Vorlíčková je teď domovnicí na plný úvazek. Stejně tak jako Dana Machalová ze sousedního paneláku. „Máme přes 200 bytů a dvě domovnice,“ upřesňuje místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek z hnutí ANO. Podle něj chce město přibrat ještě další správce obecních nemovitostí. Umožňuje jim to velmi výhodná dotace od ministerstva vnitra.

„Z dotačního titulu bylo podpořeno celkem 31 pozic domovníků preventistů v 11 obcích celé České republiky v celkové výši dotace 1 milion 522 tisíc korun,“ přibližuje tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška čísla za minulý rok.

Čtěte také

Stejnou cestou chce jít také Děčín, ten teprve nové domovníky hledá, říká mluvčí Markéta Lakomá: „Hledáme je do domů v ulicích Tržní a Myslbekova.“

O domovnících a využití dotace z ministerstva vnitra uvažují také například ve Velkém Šenově na Děčínsku.

V některých domech něco jako domovníky máme, v dalších domech nemáme. Není to dotaženo a není to 100% na celém území města,“ říká nezávislý starosta Vladimír Vykoukal a dodává: „Tato dotace je pro nás nová. Podíváme se a seznámíme se s podmínkami.“

Pořídit si domovníka na plný úvazek není levou záležitostí. Ministerstvo ale poskytuje dotaci až ve výši 90 procent celkových nákladů. Domovníci by měli fungovat v podobném režimu, jako preventisté kriminality působící u městské policie.

autor: dap
Spustit audio