Obnovit cenná místa Českého Švýcarska pomáhají dobrovolníci

27. květen 2017

Dolský mlýn, zaniklé hraniční osady jako třeba Zadní Jetřichovice – to jsou místa, která pomáhají obnovit v národním parku České Švýcarsko dobrovolníci.

„ Pracujeme na objektu, který je nejblíže přechodu do Saska. Protože Zadní Jetřichovice měli několik objektů a my máme povolení pracovat na dvou,“ provádí mě po zaniklé hraniční osadě Zadní Jetřichovice hybná síla brigádnických prací na historicky zajímavých místech parku Natálie Belisová. „Teď se nacházíme na místě, kde stála bývalá hospoda.“

Dobrovolníci, kteří v parku pomáhají, letos slaví kulaté výročí, deset let. Dobrovolníci začali původně pracovat na obnově historické budovy Dolského mlýna u Jetřichovic na Děčínsku. Ten je známý například tím, že se tam točila Pyšná princezna nebo pohádka Peklo s princeznou.

„Na Dolský mlýn se většinou sejde hodně lidí. Tak dvacet a více. Kdežto v Zadních Jetřichovicích se pohybujeme kolem pěti, šesti, deseti lidí,“ vysvětluje Belisová. Dodává, že dobrovolnické akce jsou otevřené pro veřejnost. Někdo přijde jednou, někdo chodí pravidelně.

Bývalá hraniční osada Zadní jetřichovice

„Dobrovolníci se zapojují do celé řady dalších aktivit,“ říká mluvčí správy národního parku Tomáš Salov. „Třeba hráči geokešingu pomáhají čistit řeky, další dobrovolníci nám pomáhají chránit jedle před okusem.

Zájemci, kteří by chtěli pomáhat ať už na Dolském mlýně nebo v Zadních Jetřichovicích se mohou o brigádách dozvědět na stránkách správy národního parku. Na letošní rok vyhlásila správa dohromady devět brigádnických dnů na obou místech.

autor: dap
Spustit audio