OBRAZEM: Obyvatelé Drahonic si prohlédli zařízení pro uprchlíky. Nadále mají strach

Do prostor detenčního zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku se v pátek přišlo podívat na 70 místních obyvatel. Bývalá věznice začne uprchlíky přijímat od 12. října. Na hlídání zhruba 200 cizinců bude nasazeno několik desítek policistů. Místní se ale i tak bojí o bezpečí a pořádek v obci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

„My tady bydlíme už hezkou řádku let. Pokud si je ohlídají stejně jako vězně, tak já proti tomu nic nemám,“ řekla před návštěvou detenčního zařízení pro uprchlíky Ivana Vasová z Drahonic.

Když z prohlídky odcházela, optimismus ji opustil: „Určité obavy mám. Oni tvrdí, že nemohou utéct, ale přeci jenom, když přeskočí tam, kde není žádné zabezpečení, je tam jen plechový plot.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V detenčním zařízení pro uprchlíky v Drahonicích natáčel Jan Beneš

Jan Leco patří mezi dvanáct set lidí z Drahonic a okolí, kteří podepsali petici proti vzniku zařízení pro uprchlíky. „Tady bylo zasedání, oni slibovali, že tady nebude nic. A najednou o nás bez nás rozhodli a hotovo.“

Po prohlídce zařízení ani on nebyl přesvědčen, že v obci bude s uprchlíky bezpečno. „Mají tu ploty, tam to podhrábne dole. Je to na nic,“ řekl Leco s tím, že v žádném případě nemá pocit, že by to bylo dobře zabezpečené.

Na prohlídku vnitřních prostor detenčního zařízení přišel i nezávislý starosta sousedního Lubence Jiří Chaloupecký. „Postrádám tady kamerový systém, na tom vnějším plotu postrádám žiletky. Ještě by se to mělo trochu dorazit. Třeba jsem si všiml, že hromosvody nejsou přikryté, tak se lze dostat na střechu, ale ujistili mne, že se budou omotávat ostnatými dráty,“ řekl po prohlídce.

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

Na místo je převeleno 95 policistů

Právě nutné dovybavení posunulo o týden termín příjezdu prvních uprchlíků. Kromě bezpečnostních prvků, je zapotřebí dovybavit i interiéry. „Bude třeba ještě dovybavit některé televizní místnosti televizemi pro zajištěné cizince, dovezeme sem ještě nějaké věci na volnočasové aktivity,“ upřesňuje ředitel Správy uprchlických zařízení Jaroslav Koudelný.

Zařízení bude mít šedesát zaměstnanců, někteří z nich budou i z Drahonic a okolí. Zajištěna bude i zdravotnická péče. Uvnitř areálu je zařízená ordinace i lůžková izolace.

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

„Bude jim tady poskytovaná základní péče, budou tady prováděny vstupní prohlídky,“ řekl lékař Oblastního zdravotnického zařízení Ústí nad Labem Jaroslav Rotek. Specializovaná vyšetření a náročnější zákroky bude provádět nemocnice v Žatci.

A jak bude policie zařízení pro uprchlíky střežit? „Nejsme uvnitř zařízení, to zajišťuje Správa uprchlických zařízení prostřednictvím bezpečnostní agentury. Tady bude převeleno 95 policistů, ti tady budou po celou dobu fungování zařízení, budou se střídat ve 24hodinových směnách,“ upřesnil náměstek ředitele služby cizinecké policie pro výkon Jan Kučera.

První uprchlíci by měli přijíždět do Drahonic z podobných zařízení ve Vyšních Lhotách a Bělé pod Bezdězem v týdnu od 12. října.

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme