Obrnice zřídily v obecních panelových domech pracovní místa pro domovnice

23. leden 2015

V Obrnicích na Mostecku patří více než polovina obyvatel mezi sociálně slabé. Obec se jim snaží pomáhat a některým dává práci. Ve dvou obecních panelových domech proto zaměstnala například domovnice. Dohlížejí na pořádek, uklízí a zamykají dům, aby ho ochránily před zloději a bezdomovci. Vedení Obrnic i obyvatelé domů si jejich práci chválí.

Helena Peterová pracovala dlouho u drah, pak přišla o práci a obec jí nabídla funkci domovnice. Tu vykonává každý den od rána i o víkendech.

„Zametám venku, dělám papíry, obcházím, kontroluji to, jestli je všechno v pořádku, tady je všechno OK, tady není žádný problém,“ popisuje Helena Peterová.

Než ale dům získal domovnici, často tady docházelo ke krádežím, vandalismu a ve sklepích přespávali bezdomovci.

„Hodně se to tady změnilo, všechno se zamyká, dává pozor, aby bylo vše zamčené, aby se nechodila mládež a nedělala bordel. Dělá pořádek, o všechno se stará,“ chválí práci domovnice jedna z nájemnic v domě Marcela Síbrová a přidává se k ní sousedka Jitka Čonková: „Když se něco rozbije, třeba dveře, okno, tak to má na starosti, že nemusíme nikam běhat.“

Většina domů v Obrnicích patří buď soukromým vlastníkům, nebo si domy koupili samotní nájemníci. Například v domě, kde bydlí Jaroslava Fialová, domovníka, který by zamykal vchod, nemají. Musí tak často vyhazovat ze sklepů například bezdomovce. O domovníka by proto podle paní Fialové stáli také.

Domovnice dostávají měsíčně od obce 4000 korun. Podle starostky Obrnic Drahomíry Miklošové z ODS je to nejlevnější druh prevence, který se osvědčil.

„My bychom chtěli dosáhnout na to, aby v našich domech byl klid a pořádek, protože například v jiných domech společenství vlastníků se odehrávají problémy, kdy tam dochází dealeři drog, kdy je tam nepořádek, hlučné večery a samozřejmě pomocí domovníků chceme eliminovat tyto problémy v našich bytových domech a tím ukázat, že lze řešit tuto problematiku.“

Helena Peterová kromě domovníka vykonává ještě práce pro obec. V domě, kde žije spolu se třiceti dalšími nájemníky, je ale každý den vytřeno, čisto a po chodbách je cítit vůně.

„Já jsem ráda, že tady jsem, že mám tady práci, každá koruna je dobrá,“ uzavírá Helena Peterová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio