Obyvatelé „Bloku 5“ v Mostě budou letos už šestou zimu bez tepla a teplé vody

23. říjen 2017

Lidé z tzv. Bloku 5 v Mostě se ani po šesti letech nedočkají letos v zimě tepla a teplé vody. Teplárny zastavily v minulosti dodávky kvůli dluhům za energie, za které neplatili majitelé domů. Jejich spory už několik let řeší právníci a soud.

„Slyšeli jsme, že by se ten dům měl prodat, ale pan Rendl zemřel, a tak vůbec nevíme, co bude,“ říká obyvatelka tzv. Bloku 5 Jana Peřinová.

Jako jediná z původních obyvatel domu se ještě neodstěhovala. V domě s více než 40 byty teď bydlí sociálně slabé rodiny nebo zahraniční dělníci. Topí se přímotopy, voda se ohřívá na plynu. Každá zima, tak nájemníky vyjde poměrně draze. „Mám zálohu 2 000 korun a měla jsem 12 000 korun nedoplatek,“ říká Jana Peřinová.

Čtěte také

Dvoutřetinovým vlastníkem domu byl Dušan Rendl a třetina patří Milanu Walterovi. Dušan Rendl ale před několika týdny zemřel po těžké nemoci. Dlouholetou a nepřehlednou situaci měl vyřešit Oldřich Vojíř, který se svou investiční skupinou chtěl dům od dvou stávajících majitelů odkoupit a dluhy teplárně zaplatit.

Podle třetinového majitele Milana Waltera se na jaře měla začít dělat fasáda, instalovat plastová okna a stavět vlastní kotelna. Příští zimu by tak nájemníci po dlouhých šesti letech mohli opět topit. Ani on ale nestihl svůj podíl prodat.

Zájem Oldřicha Vojíře o z části zchátralý činžovní dům i nadále trvá, pokud ale bude trvat dědické řízení delší dobu, nevylučuje, že ze záměru sejde: „Nevíme, jak dlouhou dobu bude to dědické řízení trvat. Nevylučujeme ale, že bychom se k jednáním o koupi domu vrátili, ale netušíme, zda budou mít budoucí majitelé chuť to prodat,“ konstatoval Vojíř.

Nájemníci se už těšili, že se po letech situace vyřeší, teď je ale oprava domu a zapojení tepla a teplé vody zase v nedohlednu. „Myslím, že se to potáhne další, minimálně jednu, zimu,“ uzavírá Jana Peřinová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio