Obyvatelé Olšinek jsou proti navrhovanému tunelu

29. červenec 2011

Nechceme tunel v Olšinkách - takhle jednoznačné hlasy se ozývaly na čtvrtečním setkání obyvatel s iniciativou "Stop tunelům". Sešlo se tam zhruba 80 lidí.

V obci by měl podle návrhu nového územního plánu vyústit střekovský tunel. Měl by vést horní částí obce, vyústit mezi Olšinkami a Svádovem. Přes Labe by pak do areálu Českých přístavů vedl nový most. Je to jeden ze tří tunelů, který spolu s dvěma novými mosty tvoří tzv. vnitřní okruh. Podle projektantů by měl odlehčit dopravě v centru.

Obyvatel by se ale dotkla už jen případná výstavba. “Nešlo by jen o těch několik domů, které by musely padnout. Jsou tu ale úzké a rozbité silnice. Jak by po nich asi jezdily ty velké stroje?,” ptala se Alena Marasková.

Město ani stát ale nemají na výstavbu peníze. Už jen zakreslení staveb v územním plánu ovšem sníží hodnotu nemovitostí poblíž nich a omezí vlastnická práva jejich majitelů.

S návrhem nesouhlasí ani některé firmy na trase tunelů. Jak upozornil Jan Kvapil, když v červnu začala prosazovat své odmítavé argumenty iniciativa "Stop tunelům", postavili se na její stranu opoziční zastupitelé. “Do té doby ta schvalovací mašinérie fungovala, ale zase to ukazuje na to, že je důležité se ozvat,” řekl Kvapil a dodal: “Z koaličních zastupitelů se na naši stranu postavil z ČSSD Pavel Dlouhý. A také primátor Vít Mandík. Není to úplně kategorické ´nebudu hlasovat´, ale podporu nám vyjádřil.”

Obyvatelé Olšinek ale zastupitelům příliš nevěří. Přesto, stejně jako lidé v ostatních částech města, kterých by se plánované tunely dotkly, svůj boj nevzdávají. Ústečtí zastupitelé chtějí nový územní plán schválit ještě letos.

autor: hau
Spustit audio