Obyvatelům městské části Souš v Mostě vadí hluk z autodromu, vznikne proto protihluková studie

4. září 2015

Kvílení motorů rychlých motorek i závodních aut vadí lidem, kteří žijí v blízkosti autodromu v Mostě. Stěžují si, že hluk začne ráno v osm a končí až v podvečer. V létě se proto sešli zástupci autodromu a vedení města s lidmi, kteří si na hluk stěžují. Rychlé a účinné řešení se ale najít nedaří.

V jednom z rodinných domků v mostecké části Souš žije i paní Nina, která tady bydlí přes třicet let.

„Od té doby, co to vlastní nová firma, tak se musím doslova schovávat i ze zahrady, protože někdy je to neúnosné. Opravdu.“ Paní Nina se v domku na okraji Most narodila a žila tu s rodiči, po jejich smrti se sem před třiceti lety vrátila.

Když se tu těžilo, bylo to lepší...

Pamatuje si dobu, kdy se jen pár desítek metrů odtud těžilo uhlí. Takový hluk jako teď, tu ale nebyl: „To, co se děje teď, se nedělo, ani když tady byla šachta. A měli jsme ji za zády, protože tohle, co tady vidíte všechno, byl důl a můžu říct, že jezdily mašinky, náklaďáky vozily uhlí. Nedělali nám tady takové „medy" co nám dělají teď.“

Lidé si na autodrom začali stěžovat od letošního jara, kdy areál změnil vlastníka. Ten začal nabízet závodní dráhu ke komerčním účelům. Na nátlak města už autodrom v létě zkrátil provozní dobu. Několikrát týdně si ale závodní dráhu pronajímají k soukromým závodům většinou zahraniční společnosti.

„Převážně společnosti z Německa i z České republiky jezdí na autodrom Most a využívají ho k soukromým závodům,“ vysvětluje mluvčí autodromu Lada Laiblová a dodává: „I dvakrát týdně, během sezóny.“

Hygienici naměřili 2x překročení maximálně povolené hladiny hluku

Obyvatelé Souše proto požádali město, aby začalo s autodromem situaci řešit. Podle mosteckého primátora z hnutí Severočeši Most Jana Paparegy prokázala měření hluku dvakrát překročení maximální povolené hladiny.

„Autodrom obdržel od krajské hygienické stanice protokol o měření, kde byly detekovány dvě překročení hodnot oproti zákonu. Bude vytvořena analýza a realizovat opatření na snížení toho hluku. Efektivním nástrojem je skutečně důsledná kontrola a měření těch vozidel, která jsou vpouštěna na dráhu ze strany autodromu. Autodrom slíbil, že tohle bude činit důsledně,“ shrnuje Paparega.

Obyvatelé mostecké Souše ale v tomto směru nápravě ze strany autodromu moc nevěří. Zakládají proto sdružení, které chce proti hluku bojovat.

„Pokud by to nevedlo k žádnému řešení, tak ten spolek je připraven podat trestní oznámení a řešit to soudní cestou,“ konstatuje Miloslav Hanuš, který má v blízkosti autodromu rodinný dům.

autor: Jan Beneš
Spustit audio